085-0494494

Home > Agile > Agile methode: veelgehoorde misvattingen

Agile methode: veelgehoorde misvattingen

27 februari 2015

De agile methode roept met regelmaat vragen op, vaak is niet helemaal helder wat het is en wat de voor- en nadelen zijn. In dit artikel drie veelgehoorde misvattingen over de agile methode weerlegd. 

Een agile project kan niet worden bijgestuurd

Bij de agile methode heeft elke sprint een nieuwe oplevering. Hierdoor is aan het eind van elke korte periode (de sprint) duidelijk waar het project staat en waar dit kan worden bijgestuurd. Daarnaast staat de agile methode voor transparantie, mogelijk gemaakt door veel (kort) contact met het team en de opdrachtgever met doorlopende updates en rapportering. Er is daarom juist een zeer goede mogelijkheid tot bijsturing.  

Bij de agile methode is er geen controle op besteding en indeling van budget

Als een agile leverancier is geselecteerd die goed werk levert en zich vast houdt aan de de “regels” van agile, wordt er wekelijks gerapporteerd over de afgelopen week en wat de komende tijd te verwachten valt. Daarnaast richt de agile methode zich op het  opleveren van werkende delen van software waarde opleveren. Indien het budget sneller gaat dan verwacht of zelfs op raakt, zijn er in ieder stukken werkende software. Ondanks dat dit slechts een deel van de oplossing is, biedt de waterval methode deze mogelijkheid dit zeker niet. 

Een agile leverancier hoeft zich niet te verantwoorden

Ondanks dat de scope niet vooraf is bepaald, kan een bepaalde commitment en eventuele garanties wel degelijk worden vastgesteld. Het eindproduct is lastig te definiëren, maar er zijn wel eisen te stellen aan bijvoorbeeld samenstelling van het team, deadlines, tussentijdse opleveringen en de manier en regelmaat van rapportage. Een agile leverancier dient zich dus zeker wel te verantwoorden en dit kan en moet dan ook contractueel worden vastgesteld. Dit is lastiger dan bij de waterval methode, maar zeker niet onmogelijk. 

Meer informatie over de agile methode? Lees ook de artikelen : waterval negeren en selectie agile leverancier

Bron: Frankwatching.com

 

Meer informatie over agile?

Vragen over agile of andere methodieken?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer