085-0494494

Home > business software > ERP software selectie: is uw consultant onpartijdig?

ERP software selectie: is uw consultant onpartijdig?

03 maart 2015

Stel, u bent van plan een auto te kopen maar u weet niet goed wat u eigenlijk wil hebben. De enige besluiten die u genomen heeft zijn dat er vier wielen onder moeten zitten en er vier personen in moeten passen. U gaat naar de plaatselijke dealer om u te laten adviseren.

Deze heeft echter slechts een aantal merken auto’s staan. Nadat u door de dealer lang bent uitgehoord over uw wensen en behoeften wordt u verteld dat het heel toevallig is, maar dat precies die auto die u nodig heeft in de showroom staat. Het is dan wel niet goedkoop, maar dit is de auto die aansluit bij uw wensen, verteld de verkoper. De enige echte voor u, de beste optie. Als u bij een dealer van een bepaald merk auto’s binnenloopt weet u dat het niet gaat gebeuren dat er een auto van een ander merk wordt aanbevolen. U zal zich dan ook alvorens hier binnen te stappen oriënteren op het aanbod. Logisch, want het is een grote investering die lange tijd mee zal moeten gaan.

Selectie ERP software

Hetzelfde geldt bij de selectie van bedrijfssoftware. Een grote investering voor de lange termijn. Toch zien we met regelmaat gebeuren dat een software leverancier wordt gevraagd om voor het bedrijf de software te selecteren. Dit zal nooit niet leiden tot een onafhankelijk advies. Net als dat een Renault dealer, als u op zoek bent naar de snelste auto, niet de snelste auto maar de snelste Renault zal aanprijzen. Zonder onafhankelijk advies krijgt u wellicht een oplossing die werkt, maar niet per definitie degene die het beste is voor uw bedrijf en zijn bedrijfsprocessen. 

Daarnaast zijn de meeste ERP software adviseurs verbonden aan een aantal software leveranciers. Het werkt vaak zo, dat als de adviseurs succesvol zijn, de leveranciers een goed percentage krijgen van verdiend geld aan geselecteerde software. Het is niet altijd gemakkelijk om de motieven (en het verdienmodel) van een adviseur te achterhalen. Om u daarbij te helpen hebben wij een drietal vragen voor u opgesteld die u kunt stellen aan uw adviseur om te kijken hoe onafhankelijk deze echt is. 

1. Welke ERP software zijn bij de voorgaande klanten geselecteerd? 

Als de adviseur is aangesloten bij een aantal leveranciers zal de longlist en shortlist van partijen die worden geëvalueerd in grote mate hetzelfde zijn. Hier kan uit blijken dat zij wellicht niet geheel onafhankelijk aan het selecteren zijn. Er heel veel verschillende systemen en het is belangrijk om de juiste fit te vinden. Het is cruciaal dat er veel systemen objectief in afweging worden genomen, en niet een subjectieve en beperkte selectie. Dat ene onbekende systeem kan nou net de juiste zijn voor uw bedrijf. 

2. Verdient u geld of krijgt u incentives uit geleverde business aan software leveranciers? 

Ook al zal het lastig zijn om hier een eerlijk antwoord op te krijgen, kan het geen kwaad dit te vragen. Vele consultants bij selectie van ERP software verdienen hun inkomen door het verkopen van software of het advies van specifieke producten aan hun klanten. 

3. Rekent u kosten bij een eventuele korting die u heeft gerealiseerd bij de leverancier aan ons door? 

Zelfs als een adviesbureau aangeeft geen geld te verdienen aan verkoop van software of aanbevelingen, is het mogelijk dat zij incentives krijgen via andere wegen. Bijvoorbeeld, een voorkomende strategie is dat wordt afgesproken met ERP software leveranciers dat deze een hogere initiële prijs noemen. Later komt de consultant met een door hem onderhandelde lagere prijs. Onbekend voor u, de klant, is dat de prijs vooraf was verhoogd om deze later te “verlagen” in samenspraak met de consultant en deze een incentive krijgt via een omweg. 

Net zoals u geen dure auto wil die niet volledig voldoet aan uw wensen, wilt u ook geen ERP software die niet voldoet aan de requirements van uw bedrijf. Daarom is een onafhankelijk advies van grote waarde. IT Selector kan u hierbij uitstekend van dienst zijn. 

Meer informatie over ERP selectie?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer