085-0494494

Home > ERP implementatie > 4 tips voor ROI bij implementatie ERP software

4 tips voor ROI bij implementatie ERP software

10 april 2015

Om ERP software te laten voldoen aan opgestelde requirements is één, gebruik maken van alle mogelijkheden van het te implementeren ERP systeem is een ander verhaal.

Er wordt veel geld geïnvesteerd in ERP oplossingen, het zou dan eigenlijk ook vanzelfsprekend moeten zijn dat het volle potentieel van deze software er uitgehaald zou worden. Dit is niet altijd het geval. Maar hoe zorg je daar nou voor? Hoe zorg je ervoor dat er ROI (Return On Investment) is op de geselecteerde ERP software? Hieronder 4 tips: 

1. Leg de lat hoog

Wees niet te bang voor een mislukt project, dat bijvoorbeeld onvolledig, niet op tijd of binnen budget wordt gerealiseerd. Probeer juist te kijken naar hoe het bedrijf en de bedrijfsprocessen verbeterd kunnen worden en welke functionaliteiten van software nodig zijn om dit te kunnen realiseren. Kijk naar de toekomst van het bedrijf. Durf na te denken hoe nieuwe technologie het bedrijf kan helpen, maar denk vooral na over hoe tijd, geld en HR ingezet kan worden om het bedrijf stappen verder te krijgen. 

2. Focus op de mens, niet primair op technologie

Kijk niet alleen naar de technologische aspecten van een ERP implementatie, maar focus vooral op de mensen die het moeten gaan gebruiken. Een succesvolle ERP implementatie hangt vooral af van de eindgebruikers en wat zij moeten uitvoeren het proces te laten slagen. Lees hierover ook het artikel: “ERP systemen implementeren is mensenwerk“. 

3. Onderschat de ERP implementatie niet

Een ERP implementatie kost nou eenmaal geld, tijd en/of moeite. Vaak veel van al deze drie. Onderschat dit niet. De lat mag hoog worden gelegd, maar moet tegelijkertijd ook realistisch blijven. Het project zal geen ROI behalen als de implementatie niet slaagt. Ga bij de ontwikkeling van het projectplan niet gelijk aan de slag met het aanvragen van offertes bij ERP leveranciers. Laat u extern (maar door iemand anders dan de leverancier) adviseren en helpen om de omvang van het project in kaart te breng. Ambitieuze maar tevens realistische verwachtingen opstellen is de juiste start van een ERP implementatie.

4. Kijk naar de lange termijn

Een ERP implementatie is nooit 100% klaar. Een bedrijf en de markt waar het zich in bevindt is altijd, in grote of kleine mate, aan verandering onderhevig en zal zich moeten blijven ontwikkelen. ERP software die in staat is mee te veranderen, moet onderdeel zijn van de lange termijn strategie. Dit is naast efficiënt en handig, ook een stuk goedkoper. Dit omdat het beter is een systeem te hebben dat mee kan veranderen, dan om de zoveel jaar een nieuw ERP systeem te implementeren. 

Ook al is succes en volledige ROI nooit gegarandeerd, bovenstaande tips kunnen helpen ervoor te zorgen dat uw bedrijf meer doet dan alleen maar ERP software implementeren. IT Selector kan u helpen het proces en de requirements in kaart te brengen en ROI aantoonbaar te realiseren. 

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer