085-0494494

Home > business software > BSA: veel gebruik illegale software bij bedrijven

BSA: veel gebruik illegale software bij bedrijven

14 april 2015

Vorig jaar constateerde BSA, (Business Software Alliance), dat organisaties controleert op illegaal softwaregebruik,  dat er in veel sectoren met software gewerkt wordt waar geen licenties voor afgegeven zijn.

De sectoren zakelijke dienstverlening en detailhandel spanden de kroon. 18% van organisaties in de zakelijke dienstverlening en 25% van in de detailhandel gebruikten illegaal software. Kort daarop volgde de bouwsector met 15%. 

Risico’s van illegaal gebruik

140.000 euro was de hoogste schikking die BSA het afgelopen jaar trof, exclusief de kosten die het bedrijf nog moest betalen voor de licenties. Om te voorkomen dat bedrijven te weinig aandacht blijven besteden aan softwarelicenties lanceert BSA deze maand de campagne: “Fact or Fiction”. Deze campagne is bedoeld om het MKB te helpen met het beter beheren van licenties. BSA wil dat doen door advies, assistentie  en hulpmiddelen te leveren om de situatie rond licenties te inventariseren en op te lossen. Volgens BSA zijn veel bedrijven zich niet bewust van het illegale gebruik van software. De oorzaak daarvan is een tekort aan kennis over het onderwerp, alsook de informatievoorziening. Het gebruik van illegale software kent naast boetes, ook andere risico’s, zoals malware. Dat wil BSA duidelijk maken via deze campagne, die het via social media, online advertenties, video’s en andere marketingkanalen wil verspreiden. 

“In deze nieuwe campagne proberen we fabeltjes rondom bedrijfssoftware tegen te spreken en bedrijven bewust te maken van het gebruik van ongelicentieerde software. Het bewustzijn van bedrijven omtrent hun eigen licenties is de sleutel tot deze campagne”, verteld Georg Herrnleben, Senior Director Compliance & External Affairs bij BSA. “Feiten liegen niet. Het gebruik van software zonder licentie is een risico en 25% van alle software in Nederland wordt gebruikt zonder licentie. Bedrijven zijn zich hier vaak niet van bewust. De oorzaak is meestal een gebrek aan informatie en kennis over het onderwerp.”

Bron: executive-people

Meer informatie over bedrijfssoftware?

Vragen over licenties van bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

1 reacties

Vaak is het inderdaad een gebrek aan kennis en informatie over het onderwerp, wij merken zelf wel dat het steeds vaker een agenda punt is bij grote organisaties en kiezen voor software asset management.

2016-03-25 15:10:25 door jop

Reageer