085-0494494

Home > ERP implementatie > BPR grootste drijfveer bij ERP implementatie

BPR grootste drijfveer bij ERP implementatie

08 mei 2015

Het herstructureren van bedrijfsprocessen wordt vaak Business Process Reengineering (BPR) genoemd. Dit is een methode waar een organisatie bedrijfsprocessen radicaal en fundamenteel herstructureert om de organisatie te verbeteren. 

Wanneer klanten ons benaderen om te helpen met ERP selectie en ERP implementatie van bedrijfssoftware, is BPR vaak de grootste drijfveer. 

Ondanks dat de herstructurering van bedrijfsprocessen vaak de drijfveer is, wordt meestal de focus gelegd op implementatie van software. Dit op een manier waardoor BPR op een lager pitje komt. Terwijl dat juist de drijfveer was van implementatie! Het is daarom van belang dat de BPR goed geïnitieerd wordt. Hieronder een aantal veelvoorkomende valkuilen: 

1. Te weinig tijd spenderen aan BPR

De meest fundamentele tekortkoming voor veel organisaties is het niet inzien van het belang van BPR. Door hier te weinig focus, tijd en middelen aan toe te wijzen kunnen processen uiteindelijk minder soepel lopen dan voor de ERP implementatie. Onvolledige bedrijfsprocessen leiden tot verward en gefrustreerd personeel, met als gevolg slechte resultaten. Ervaring leert dat de meeste succesvolle ERP implementaties het project om bedrijfsprocessen heen plannen, en niet focussen op de “software implementatie”. 

2. De ERP software leverancier laten vertellen hoe BPR gedaan moet worden. 

Software leveranciers verkopen hun product door aan te geven hoe hun software uw bedrijf effectiever kan laten draaien. Ook al klink dit wellicht goed, trap er niet in. Zelfs met alle capaciteiten van hedendaagse ERP systemen, zal het een zware klus blijven om de software aan te laten sluiten op bedrijfsprocessen. Als de software bepaald hoe de bedrijfsprocessen er uit moeten zien, in plaats van andersom, maakt u een grove en ook klassieke fout. Met als gevolg tijd- en budgetoverschrijdingen, maar nog erger, een systeem dat niet op de wensen en bedrijfsprocessen aansluit.

3. Onderschatten van verandermanagement

Stel, u heeft bovenstaande punten in acht genomen, en de nieuw bedrijfsprocessen goed in kaart gebracht. Dit zal alsnog waardeloos zijn als werknemers niet goed thuis zijn met de processen. Om werknemers goed op de hoogte te laten zijn, is verandermanagement nodig. Lees hierover meer in dit artikel: 4 tips voor ROI bij ERP software implementatie

Meer informatie over BPR?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer