085-0494494

Home > business software > Hoe wordt bedrijfssoftware voor productie succesvol?

Hoe wordt bedrijfssoftware voor productie succesvol?

27 mei 2015

De verschillen tussen succesvolle en niet succesvolle organisaties worden steeds opvallender naarmate het technologische landschap verandert. Ondanks dat het mooi zou zijn als iedereen evenveel zou profiteren van de ontwikkelingen in bedrijfssoftware, is dit helaas niet het geval. Lees hierover het artikel: werkt uw bedrijfssoftware nou juist mee of tegen? De voordelen en mogelijkheden van nieuwe technologieën worden lang niet overal ten volle benut.

Productiebedrijven zijn er in vele zeer uiteenlopende vormen. Denk bijvoorbeeld aan de productie van chemische-, industriële-, voedsel- of consumenten producten. Ondanks het grote verschil in het eindproduct, komen veel van deze bedrijven dezelfde uitdagingen tegen en/of laten deze kansen liggen. In dit artikel geven we vier voorbeelden waar succesvolle bedrijven aandacht aan besteden en waar minder succesvolle bedrijven moeite mee hebben.

1. Meer flexibiliteit

Of een bedrijf zijn producten nou B2B of B2C verkoopt, flexibiliteit is het van zeer groot belang. Vandaag en met name in de toekomst. Consumenten verwachten flexibiliteit op het moment dat ze bij een bedrijf hun B2C aankopen doen. Deze zelfde mensen zijn werkzaam bij bedrijven en zullen in de rol van B2B ook een bepaalde flexibiliteit verwachten. Producenten die direct aan consumenten verkopen, zullen veel flexibeler moeten zijn dan bij B2B, om aan de verwachtingen van de klant te voldoen. Maar dat wil niet zeggen dat de vraag naar flexibiliteit, evenals bij B2C, bij B2B zal blijven toenemen en systemen moeten daar op aan kunnen sluiten.

2. Betere data integratie

Jarenlang zijn ERP en andere bedrijfssoftware er prima in geslaagd om veel data te verzamelen, ook productiebedrijven. Echter, slecht enkele van deze slagen er in om gebruik te maken van deze grote verzameling aan data. De succesvolle bedrijven zorgen ervoor dat data verandert in relevante informatie waar iets mee gedaan kan worden. Om dit te realiseren zijn er goed gedefinieerde en schaalbare bedrijfsprocessen nodig. Zo kan er een stuk beter in vraag worden voorzien en beter worden gepland, als afdelingen en data effectief worden geïntegreerd met informatie vanuit sales en voorraadbeheer. Dit lijkt een open deur, maar is in de praktijk voor bedrijven vaak erg lastig.

3. De invloed van IoT

IoT (Internet of Things) zorgt ervoor dat er steeds meer data beschikbaar komt vanuit verschillende bronnen en apparaten. Succesvolle productiebedrijven denken na over hoe datasets invloed kunnen hebben op de supply chain en deze kunnen verbeteren. Ook bedrijven die al bedreven zijn om hun productie systemen te integreren in ERP software, moeten nu gaan nadenken hoe data van tablets, telefoons en andere datageneratoren een plek moeten hebben in de bedrijfsprocessen. En ook waar juist niet, alleen toevoegen “omdat iedereen het doet” is natuurlijk niet handig.

4. Definiëring van bedrijfsprocessen

We schreven al vele artikelen over het belang van het goed in kaart brengen van de bedrijfsprocessen. Bijvoorbeeld in dit artikel: BPR grootste drijfveer bij ERP implementatie. In dit artikel en degene die u nu leest, onderschrijven we hier graag het belang weer van. Welvarende en succesvolle bedrijven investeren tijd in dit belangrijke aspect, terwijl andere struikelen terwijl ze het proberen. Zonder dit goed te doen, zijn technologieën (hoe waardevol en goed ze ook zijn) waardeloos.

Meer informatie over bedrijfssoftware?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer