085-0494494

Home > ERP implementatie > Zorgen die een ERP consultant weg kan nemen

Zorgen die een ERP consultant weg kan nemen

24 september 2015

Implementaties van ERP duren vaak langer dan verwacht, mislukken regelmatig en/of voldoen niet aan vooraf gestelde doelen. Dit komt doordat de meeste organisaties niet de middelen bezitten om te handelen in situaties die bij een implementatie komen kijken.

Vaak kunnen organisaties hier goed hulp bij gebruiken. Een ERP consultant kan hierbij uitkomst bieden. Het is de taak van een consultant om zorgen weg te nemen en uiteindelijk uw bedrijf succesvoller te maken. Hieronder een aantal voorbeelden waarbij een consultant helpt. De consultant helpt namelijk om… 

…uw belangen te beschermen, in plaats van die van een ERP leverancier

Als een organisatie een ERP implementatie wil doen, is dit een investering waarbij veel geld op het spel staat. Het kan van grote waarde zijn om een onafhankelijke ERP consultant in te huren, omdat deze voornamelijk nadenkt over het belang van uw organisatie, niet die van ERP leveranciers. Als het goed is maakt het voor de ERP consultant niet uit of u nou voor leverancier A of B kiest, of extra modules neemt of niet. Het oprechte doel van een consultant is (of moet in ieder geval zijn) om uw organisatie te helpen bij het kiezen voor de beste oplossing en daarnaast te begeleiden in het proces van selectie en implementatie.

… de focus te leggen op mensen en processen

Het komt vaak voor dat de focus wordt gelegd op technologische aspecten. Ondanks dat dit belangrijk is, moet ERP software vooral gericht zijn op de mensen en processen van een organisatie. Een goede consultant is zowel expert op het gebied van software, als op het gebied van bedrijfsprocessen en verandermanagement. 

… expertise op het gebied van ERP toe te voegen

Een bedrijf doet over het algemeen maar om de 10 à 20 jaar een ERP implementatie. Het is daarom begrijpelijk dat er op dit gebied weinig expertise is om als onderneming compleet zelfstandig succesvol te implementeren. Een ERP consultant kan dan ook een welkome aanvulling zijn op het implementatie team, om deze met zijn of haar expertise te ondersteunen. 

… de weg naar succesvolle implementatie in kaart te brengen

Een goede consultant begrijpt de uitdagingen van een ERP implementatie traject en weet wat er voor nodig is om een project succesvol te maken. Het wordt niet mooier gemaakt dan het is,  er wordt een realistisch stappenplan opgesteld. Dit om ervoor te zorgen dat het selectie- en implementatietraject goed zal verlopen en op termijn succesvol zal zijn. Een consultant kan het verschil betekenen tussen succes en falen. Zorg dus dat u een potentiële consultant goed ondervraagt over zijn competenties en ervaring, alvorens hem in te huren. 

… ROI te behalen

Een ERP consultant kost nou eenmaal geld. Maar een goede ervaren consultant zal ervoor zorgen dat de implementatie uiteindelijk kosteneffectiever is dan wanneer hij niet ingehuurd werd. Daarnaast is een van hun taken ervoor te zorgen dat er meer resultaat wordt behaald, dan uw organisatie alleen had gekund. Het lijkt wellicht zo dat het inhuren van een consultant een extra kostenpost is, maar op de lange termijn wordt er absoluut geld mee bespaart. 

 

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer