085-0494494

Home > business software > Exact Live 2015 (2/2): sessies deel 2

Exact Live 2015 (2/2): sessies deel 2

22 oktober 2015

In een aantal artikelen blikken we terug op Exact Live 2015, wat vorige week woensdag voor de 4e keer plaatsvond. Afgelopen dinsdag was deel 1, “een warm bad“, op onze site te lezen.

Vandaag deel 2: sessies. Of eigenlijk 2.2, omdat we de bijgewoonde sessies op Exact Live hebben opgedeeld in 2 artikelen. Lees hier het eerste artikel over de sessies. 

Sessie 2: De top 3 productie uitdagingen tackel je zo

Voor deze sessie stappen we een kleine zaal binnen waar ongeveer 30 á 40 man wacht op het verhaal van Pieter Hamans. Het verhaal begint met de Smart Industry. De Smart Industry is de Nederlandse variant van de Duitse Industry 4.0, de zogenaamde 4e industriële revolutie. 

Touch points met de Smart Industry kenmerken volgens Exact

  • High value information: reputatie in management van financiële en logistieke informatie
  • Customer intimacy: CRM en social
  • Value chain participation: Flexibel produceren in kleine series. 
  • Improving quality: gebruik van analytics
  • Automation: shop floor data real-time te verzamelen

Eén van de vele fieldlabs van de Smart Industry is de Digitale Fabriek. (Kijk voor alle fieldlabs van de Smart Industry hier.) Dit fieldlab richt zich op het beter afstemmen van informatiestromen tussen partijen in de waardeketen. Het hoofddoel hiervan is om te komen tot de best ge-netwerkte fabriek ter wereld, waar bedrijven samenwerken aan de ontwikkeling en fabricage van complexe high-tech machines. 

Waar het verhaal uiteindelijk heen gaat, is dat de toeleverketen niet naadloos op elkaar aansluit. Bedrijven hebben vaak ERP systemen die binnen het bedrijf met elkaar communiceren, maar ERP systemen van verschillende bedrijven communiceren niet onderling. Dit gaat vaak nog steeds via o.a. Excel of E-mail. Waar men heen moet (en gaat) is dat er in plaats van E-mail en Excell in Json en XML gecommuniceerd wordt. Dit project, met een samenwerking met meerdere partners, waaronder Exact Online/Globe en SAP Business One, is nog niet afgerond maar loopt nog. 

Mooi verhaal, maar hoe productie uitdagingen getackeld kunnen gaan worden is nog niet duidelijk. Hamans vervolgt:

Flexibel produceren in kleine series

Bij een kleine modificatie van een bestaand product, is het voor een traditioneel ERP systeem noodzakelijk om een nieuw artikel, een nieuwe stuklijst en een nieuwe kostprijsberekening aan te maken. Doordat er in Exact Online met meerdere actieve stuklijstversies gewerkt kan worden, zijn er minder artikelcodes nodig. Het product wordt iets aangepast, maar de artikelcode blijft hetzelfde. Door in Exact Online te gaan werken met generieke artikelcodes, worden er minder stuklijsten gecreëerd met blijvende overzichtelijkheid in orders en nacalculatie. Hamans wou dit graag demonstreren, maar helaas was dit op dat moment nog niet live. Dit zou de volgende dag wel zo zijn. 

De nieuwe keten

Door data van leveranciers of artikelen over o.a. design, prijzen en beschikbaarheid in de cloud te beschikbaar te stellen, wordt het een stuk gemakkelijker om in collaboratie te gaan ontwerpen. Dit kan vervolgens weer worden gekoppeld aan makers; toeleverende specialisten, robots of additieve productie. Dit is geen toekomstmuziek, maar reeds werkelijkheid.

Smart op de werkvloer

Een productieleider wil graag real-time met zijn werkvloer communiceren, zodat operators de laatste instructie krijgen, en de productieleider de laatste updates. Gehoorde behoeften bij Exact zijn volgens Hamans:

  • Problemen met versie management van werkbonnen. 
  • Operators krijgen geen directe toegang tot Exact Online. 
  • Met geschreven werkbonnen is Exact Online niet up-to date. 

Exact heeft vanuit deze behoeften mogelijk gemaakt om, vanuit de cloud, informatie van orders real-time te delen. Een order kan worden aangeklikt, en op het moment dat deze afgerond is weer worden gestopt. Door dit te delen in de cloud, is real-time inzichtelijk welke order klaar is, waar momenteel aan gewerkt wordt en hoe lang hier aan gewerkt is. Volgens Hamans moet het er in 2025 naar toe dat alles direct vanuit de cloud kan worden aangestuurd. 

Er waren weinig aanvullende vragen aan het eind van het verhaal. Ondanks dat sommige zaken interessant waren, kwam dit niet helemaal over. Dit onderschreef Hamans zelf ook ook door aan het eind te zeggen; “En nu niet twitteren dat dit verhaal saai was hé”. Daarnaast vragen we ons af of het voorbeeld van smart op de werkvloer wel zo vernieuwend is. Nog niet “The Next Big Thing”, maar de oplossingen voor de uitdagingen “flexibel produceren” en “de nieuwe keten”, kunnen hier wellicht een goede bijdrage aan gaan leveren. 

Doorlezen over Exact Live 2015? Lees hier het andere artikel over de sessies of het eerste artikel een warm bad“.

 

Meer informatie over Exact?

Vragen over Exact of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer