085-0494494

Wat is ERP?

Home > FAQ > Wat is ERP?

Wat is ERP?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. ERP software wordt gebruikt ter ondersteuning van bedrijfsprocessen. Door de modulaire opbouw van een ERP systeem is het mogelijk om alleen bepaalde delen van of het gehele bedrijf te automatiseren. Zo zullen de meeste bedrijven behoefte hebben aan een financiële module, maar niet alle bedrijven  behoefte hebben aan een productie module.

Door middel van het toepassen van Business Intelligence (BI) op de in de centrale database opgeslagen data kunnen verschillende (internationale) vestigingen dezelfde data gebruiken, toevoegen en als basis hanteren voor bv. omzetanalyse.

Wat is ERP?

ERP Staat voor Enterprise Resource Planning en bestaat meestal uit deelmodules die elk gericht zijn op onderdelen binnen uw organisatie. Denk bijvoorbeeld aan Voorraadbeheer, Financiële administratie en Logistiek.

Het voordeel van ERP ten opzichte van separate software programma’s per onderdeel is dat de informatie van de verschillende onderdelen gedeeld kan worden in 1 centraal ERP systeem. Door deze uitwisselingsmogelijkheid wordt het eenvoudiger om de verschillende bedrijfsprocessen op elkaar te laten inspelen.

Veelgestelde vragen over ERP:

  • Wat zijn de voordelen van een ERP systeem? – Doordat alle bedrijfsprocessen met elkaar verbonden worden is de informatie beschikbaar door het hele bedrijf en hoeft de data slechts eenmalig ingevoerd te worden, in tegenstelling tot gebruik van losse software systemen per afdeling.
  • Wat zijn de nadelen van een ERP systeem? – De kosten; Deze kunnen behoorlijk oplopen door vaak benodigd maatwerk, implementaties die uitlopen en gebrek aan verandering binnen de organisatie. ERP is geen wondermiddel, het is een gereedschap voor een organisatie die tot verandering bereid is.
  • Hoe selecteer ik de juiste ERP leverancier? – Het 6-stappen selectieplan;
    1. Breng uw bedrijfsprocessen in kaart.
    2. Stel uw eisen en wensen samen.
    3. Maak een long-list.
    4. Vraag demonstraties aan.
    5. Kies een leverancier.
    6. Bespreek contract en voorwaarden.
  • Waar moet ik op letten bij ERP implementatie? – Het 8-stappen implementatieplan;
    1. Evalueer het selectie traject.
    2. Installeer en test de software (en eventuele hardware).
    3. Train uw medewerkers.
    4. Testen middels een pilot.
    5. Beveiligen van uw ERP omgeving.
    6. Importeer data uit eventueel oude systeem.
    7. Neem het systeem in gebruik.
    8. Sluit het project af en richt u op de nazorg!

Meer informatie over ERP software?

Oriënteert u zich op ERP software?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.