085-0494494

Home > CRM > “Onnodig veel missers bij software implementatie” – Whitepaper

“Onnodig veel missers bij software implementatie” – Whitepaper

09 mei 2011

Ondanks de vele miljoenen die bedrijven en overheden investeren in grootschalige software implementaties, maken ze veel fouten bij de planning en uitvoering. Ervaringscijfers tonen aan dat 40% tot 50% van de software implementaties mislukt. Van implementaties die wel slagen halen organisaties de verwachte Return on Investment (ROI) niet, waardoor projecten slechts voor 70-80% slagen in plaats van volledig. Dit blijkt uit onderzoek van IT Selector, onafhankelijk adviseur in business software.

Kosten

Jaap Lucas, directeur van IT Selector: “Veel implementaties mislukken door het ontbreken van een onafhankelijke projectleider, gebrek aan lange termijnvisie, doordat de focus op software ligt in plaats van op mensen, of doordat de organisatie niet meegaat in de plannen van de directie.” Een rondvraag van IT Selector bevestigde deze ervaringen: “We hebben navraag gedaan bij verschillende projectmanagers, directieleden en medewerkers. Door de vele reacties te analyseren zijn we in staat geweest om inzichtelijk te maken wat de meest voorkomende risico’s zijn op het gebied van business software implementatie. We zien dat missers bij implementaties tot veel frustratie leiden, maar vooral ook veel extra kosten tot gevolg hebben”.

Overheid en bedrijfsleven

Zowel overheid als bedrijfsleven maken grote implementatiefouten. Zo zette de overheid onlangs het Viro-project –het programma Vernieuwing Informatiesystemen- stop door gebrek aan budget. In 2009 was het project ook al geannuleerd, maar wilde de overheid het project toch doorzetten met een uitgeklede versie, gebaseerd op standaardsoftware.

Bestekgroothandel Amefa ontving in 2007 in plaats van de begrote € 178.000,- van haar leverancier een factuur van € 732.000,-. Eerder al was er het debacle ‘Baan’, waar veel implementatiefouten werden gemaakt.

Oplossingen

De aard van een organisatie is niet de belangrijkste factor bij het succes van een implementatie. Lucas: “Voor wat betreft het niet slagen van ERP, CRM en e-commerce implementaties is er geen onderscheid in branche of bedrijfsgrootte. Voor bedrijfsleven en overheid is het essentieel dat er eerst wordt gekeken naar de behoeften van de organisatie. Daar moet vervolgens een passende oplossing bij worden gezocht, in plaats van andersom. Daarnaast is een onafhankelijk projectleider, een realistisch budget en een breed gedragen opvatting nodig om tot een succesvolle implementatie te komen”.


De 9 meest voorkomende missers bij software implementaties werden door IT Selector geïnventariseerd uit een rondvraag bij ervaringsdeskundigen en voorzien van oplossingen. Het resultaat hiervan is een informatieve whitepaper, bedoeld als leidraad voor organisaties die een (nieuw) ERP, CRM of e-commerce pakket willen implementeren. De whitepaper is gratis te downloaden op www.itselector.nl/whitepaper-downloaden/.

1 reacties

[...] Bron : IT Selector Lees meer… [...]

2011-09-15 08:23:31 door “Onnodig veel missers bij software implementatie” – Whitepaper | Pardaan.com

Reageer