085-0494494

Home > Social Media > Europese Unie onderzoekt Gezichtsherkenning Facebook

Europese Unie onderzoekt Gezichtsherkenning Facebook

09 juni 2011

Regelgevers van de Europese Unie onderzoeken Gezichtsherkenning Facebook (het nieuwe gezichtsherkenning foto tagging systeem). Dit nieuwe onderdeel van Facebook ‘herkent’ gezichten van foto’s en verkort het langdradige tagging proces, dat gebruikers in staat stelt om een gezicht in een foto te koppelen aan een vriend op Facebook.

Door dit nieuwe gezichtsherkenning systeem wordt het taggen een semi-automatisch proces; Facebook doet suggesties voor ‘herkende’ gezichten in de foto’s, waarna de gebruiker deze suggestie accepteert of negeert. Standaard is dit product ingeschakeld, maar het kan in je persoonlijke instellingen worden uitgeschakeld.

De Europese Unie heeft hier problemen mee. “Het taggen van mensen op foto’s zou met vooraf gegeven toestemming moeten gebeuren, en niet andersom”, aldus Gerard Lommel, een Luxemburgs lid van de Artikel 29 Data Protection Working Party.

In het verleden heeft de EU ook onderzoek gepleegd naar bedrijven zoals Microsoft (i.v.m. de koppeling van Internet Explorer en Windows) en Google en Yahoo (voor het te lang bewaren van zoekopdrachten). Facebook werd ook op de vingers getikt, vanwege het niet voldoende beschermen van de privacy van haar gebruikers.

Wat denkt u? Is dit nieuwe gezichtsherkenning systeem inderdaad een privacy probleem? Zou het standaard ingeschakeld moeten zijn?

Reageer