085-0494494

Home > Cloud computing > Cloud Computing is efficiënt; 4 redenen

Cloud Computing is efficiënt; 4 redenen

25 juli 2011

Uit enkele recente onderzoeken blijkt dat cloud computing voordelen biedt op het gebied van efficiëntie en kosten. Vier redenen waarom cloud computing meer efficiënt is dan in-house datacenters:

 

Schaalgrootte:

Het is eenvoudiger om grote data-centers efficiënt in te richten qua stroomverbruik, koeling, ruimte, beheer en training dan kleinere in-house serverparken. Doordat zaken zoals het doen van een apparatuur analyse of onderzoek naar de luchtstroom in een data center grotendeels een prijs hebben die niet gerelateerd is aan het aantal servers, is het  eenvoudiger om deze kosten over meerdere gebruikers te delen. Hierdoor dalen de operationele kosten per gebruiker en stijgt dus de efficiëntie.

Diversiteit en samenstelling:

Meer gebruikers, meer verschillende gebruikers en meer gebruikers op verschillende plaatsen betekent dat de computing capacity verspreid worden over de dag, in plaats van constante pieken, wat weer zorgt voor een verhoogd gebruik van de apparatuur. In-house serverparken gebruiken gemiddeld 5-15%, of zelf nog minder van hun capaciteit, terwijl  de grotere data-center die de cloud oplossingen faciliteren in de 30-40% range zitten.

Flexibiliteit:

Cloud installaties gebruiken virtualisatie en andere technieken om de software van de fysieke serverkarakteristieken te scheiden. Dit is goed nieuws voor software- en totale kosten, maar wat heeft het te maken met energie besparing? Door gebruik te maken van eerdergenoemde technieken is het mogelijk om hierop geoptimaliseerde servers te ontwikkelen, waardoor het energie verbruik aanzienlijk omlaag kan worden gebracht. Verder kan door software om servers die omvallen te routeren, kan worden bespaard op zaken zoals een dual power supply; het omvallen van 1 server heeft geen impact op de levering van IT services.

De mogelijkheid om organisatorische problemen te omzeilen:

De meeste in-house IT organisaties lopen tegen het probleem van een kloof tussen een  IT afdeling die de hardware aanschaft en een Facilitaire afdeling die de electriciteitsfactuur betaalt aan. Dit probleem wordt door de cloud aanbieders opgelost; meestal hebben ze 1 datacenterbudget en duidelijke verantwoordelijkheden voor 1 persoon met beslissingsbevoegdheid. Door het wegnemen van de trage beslissingsprocessen zijn grotere organisaties slagvaardiger met een cloud omgeving. Als laatste is het voor een persoon binnen een in-house organisatie eenvoudiger om een credit card te gebruiken om aanvullende cloud services aan te schaffen dan te moeten wachten op de interne IT afdeling om alles op orde te krijgen.

 

Deze vier redenen grote energie voordelen zullen uiteindelijke meer en meer organisaties ertoe dwingen om over te schakelen naar een cloud oplossing, omdat de economische voordelen (gedreven door de energie voordelen) zo enorm zijn.

Elk voordeel heeft zijn nadeel, zo ook hier; Er zijn een aantal details die nog uitgewerkt dienen te worden. Zo is het bijvoorbeeld vanwege de complexiteit nog niet duidelijk bij wie de verantwoording ligt in het geval van het down gaan van een cloud omgeving. Verder zullen er altijd bedrijven zijn die een in-house data center willen, denk bijvoorbeeld aan de grote financiële instellingen. Overigens zijn hier de genoemde voordelen ook te behalen, vanwege de grootte van dit soort ondernemingen.

Bron: Jonathan G. Koomey

Reageer