085-0494494

Home > Cloud computing > ERP-economie: brandstof voor ERP groei

ERP-economie: brandstof voor ERP groei

01 oktober 2013

ERP en Cloud computing blijken niet de meest vooruitstrevende partners. De voorspelde revolutie wordt nog steeds als ‘lokkertje’ gebruikt, maar het scherpe oog ziet dat de snelheid waarmee de revolutie gebeurt meer op een evolutie lijkt. Het is aannemelijk dat de evolutie doorzet, omdat de voordelen van de ERP-economie zich blijven opstapelen, terwijl het steeds moeilijker wordt om een goede ROI op een ERP project te halen (via productietoename dan wel het behalen van strategisch business voordeel).

In een artikel van november 2010 (“The economics of the cloud”) wijst Microsoft op een aantal interessante economische voordelen van de cloud ten opzichte van traditionele, on-site gehoste ERP installaties. Omdat een datacenter niet aan een geografische locatie is gebonden, zoals een hoofdkantoor of productielocatie dat is,  kan deze zich vestigen waar electriciteit, kundig personeel en overige faciliteiten het meest gunstig worden aangeboden.

Cloud datacenters kunnen het  probleem van het aanpassen van capaciteit op de steeds wisselende vraag aanpakken door een verschillende capaciteitsmixen aan te bieden die wisselende vraag beter ondervangen. Als voorbeeld zorgt een gelijk aantal Amerikaanse, Europese en  Aziatische klanten voor een gelijk aantal transacties gedurende de 24 uur van een dag. Het oplossen van wisselende seizoenscapaciteitsvraag wordt gedaan door verschillende branches te combineren; Het gewoonlijk drukke 4e kwartaal van retailers wordt gevolgd door de drukte van accountants kantoren in het 1e kwartaal met vervolgens de reisbranche in 3e kwartaal. Bovendien kunnen de grotere datacenters een lagere initiële investering onderhandelen, simpelweg door het voordeel dat ze controle over hun grootte hebben. Deze en andere voordelen zorgen ervoor dat ERP-economie in een state-of-the-art cloud datacenter een sterk kosten voordeel heeft ten opzichte van on-site hosting. James B. Mattison en Saideep Raj schatten in hun artikel (“Key questions every IT and Business Executive  should ask about Cloud Computing and ERP”) het totale cost of ownership voordeel op 30% tot 50%.

Waarom gaat de verandering zo traag?

Hier zijn verschillende redenen voor. Ten eerste heeft ERP-economie niet zo’n sterk voordeel bij de grotere bedrijven met aanzienlijke verborgen kosten in hardware, licenties en implementatie(s). Omdat deze kosten over een langere periode worden afgeschreven, en zodra het volgende budget beslissingsmoment zich voordoet (een upgrade, een productwijziging of een nieuwe module), dan is dat het moment waarop cloud-economie alsnog overtuigend gaat zijn. Andere redenen zijn dat voor sommige organisaties het essentieel is om interne expertise te hebben op het gebied van aanpasbaarheid van de ERP oplossing. Verder is het zo dat de meer conservatieve organisaties liever wat langer wachten totdat de relatief nieuwe SaaS ERP oplossingen een uitgebreider track-record hebben. Dit is niet ongebruikelijk; Grotere bedrijven, met name productiebedrijven, hebben de neiging om de risico’s van het afnemen van nieuwe technologieën zoals cloud ERP te beperken door dit uit te stellen. Een laatste twijfel ligt in de naam zelf, ERP cloud computing, alsof er ergens in de lucht iets magisch en ongrijpbaars gebeurt; een onaantrekkelijk business concept voor de gewoonlijk standvastige C-level executives.

Het is niet aannemelijk dat ooit alle applicaties uit de cloud zullen komen, maar het is aannemelijk dat overtuigende kostenplaatjes en R.O.I.’s de groei van cloud ERP zullen blijven bevorderen.

 

bron: Shane Starr en ERPfocus

Reageer