085-0494494

Home > Oracle > 2ehands software licenties

2ehands software licenties

13 december 2013

Onlangs werd door een Duitse rechter bepaald dat softwarefabrikanten onrechtmatig handelen door klanten te verbieden hun licenties aan derden door te verkopen. Het specifieke geval betrof software leverancier SAP, waarbij de rechter in zijn vonnis verwijst naar jurisprudentie van de zaak die Oracle in 2012 aanspande tegen het bedrijf UsedSoft. De uitkomst van die zaak was dat Usedsoft zonder medeweten van de softwareleverancier de licenties mag verhandelen.

Een wederverkoper van SAP licenties spande de zaak aan omdat deze meende dat de door SAP gehanteerde voorwaarden in strijd zijn met de wet. Voorwaarden van een softwareleverancier zijn dus niet altijd binden. Net als voorwaarden en overeenkomsten van andere bedrijven kunnen deze niet tegen de (Nederlandse) wet indruisen.

UsedSoft bestaat in 2014 alweer 10 jaar en heeft het eenvoudige, maar briljante idee om softwarelicenties een tweede leven te gunnen omgezet in een businessplan. Een overschot aan licenties, ontstaan door krimp, overname of faillissement van een organisatie, vertegenwoordigt nog steeds een aanzienlijke waarde. Tegelijkertijd biedt het bedrijven die (meer) licenties nodig hebben de mogelijkheid om dit tegen een gereduceerd tarief te realiseren.

Tweedehands software; het kent voor- en tegenstanders, om, voor beide kanten begrijpelijke redenen. Enerzijds wordt het nut gezien om tegen gereduceerd tarief licenties aan te schaffen, anderzijds waarschuwen softwareleveranciers voor misbruik in de vorm van illegale softwarelicenties.

Heeft u vragen over softwarelicenties, of bevindt u zich momenteel in een oriëntatie of selectie traject? Vul de Keuzehulp in of neem contact met ons op.

Reageer