085-0494494

Home > SCM > IT Selector in MT thema editie “Supply Chain Management”

IT Selector in MT thema editie “Supply Chain Management”

10 februari 2014

Hoe koppel ik mijn Supply Chain Management aan het juiste systeem?

Dat supply chain management (SCM) tot besparing op tig fronten leidt, zoveel is vandaag wel duidelijk. Het is de ronkende motor achter succesvol voorraadbeheer, cash flow, efficiency. Maar hoe krijg je de hele rataplan nu in een passend softwareformat?

Met integraal ketenbeheer – het Nederlandse equivalent van SCM – verbeteren organisaties hun processen dusdanig dat de functionaliteit van het participerende bedrijf in de keten er van opkalefatert. Da’s een hele volzin. SCM is ook geen kinderspel. Het is complexe materie.

Wat bedrijven misschien nog wel de meeste nachtmerries oplevert, is de vraag hoe SCM zich tot software verhoudt. Want zonder IT geen SCM.
En hoe vind je dan de juiste softwareleverancier? Hoe breng je je processen zo in kaart dat een consultant begrijpt wat je nodig hebt?

Advies 1: Laat je adviseren door een onafhankelijke partij die geen belang heeft in de verkoop van specifieke software. Dat is in de regel dus niet de leverancier himself.

Advies 2: Zoek een partij die zich niet uitsluitend buigt over de kwestie hoe processen softwarematig ondersteund kunnen worden. Minstens zo belangrijk immers is de vraag: hoe kunnen processen worden geoptimaliseerd? Als een meedenkende consultant plus slimme software er nu voor kunnen zorgen dat door SCM-optimalisatie een pakketje dat vandaag voor 23.00 uur besteld wordt morgen al in huis is, waarom zou je zo’n kans dan laten liggen?

Advies 3: Laat je consultant op basis van een grondige check van jouw processen softwareleveranciers uit zijn netwerk zoeken. Die gaan vervolgens hun stinkende best doen een systeem te programmeren dat naadloos aansluit op jouw processen. Met de beste oplossing ga jij naar huis. Want uit de uiteindelijke shortlist staat de ontwikkelaar op met de beste oplossing qua functionaliteit, inhoudelijkheid en aansluiting op je budget.

Is dat nu echt nodig, zo’n ‘tussenpersoon’? Ja. Als verantwoordelijke voor SCM kun je onmogelijk de weg in het web van software-ontwikkelaars kennen. Omdat de tussenpersoon die wel kent, kan hij je in het uiteindelijke offertetraject serieus geld besparen. En om in het giga-aanbod de juiste keuze te kunnen maken, heb je überhaupt iemand nodig die onafhankelijk adviseert en begeleidt. Zonder zo’n partner gaat die motor nooit op vol vermogen ronken.
supply chain management scm vrijblijvend consult

Reageer