085-0494494

Home > ERP leveranciers > Top 10 ERP voorspellingen voor 2015

Top 10 ERP voorspellingen voor 2015

25 november 2014

Het einde van het jaar is in zicht, wat altijd een goed moment is om te kijken wat er is bereikt in het afgelopen jaar en wat de verwachtingen zijn voor het komende jaar. Er is dit jaar veel hetzelfde gebleven in de ERP sector, maar er is ook veel veranderd. Wat in ieder geval niet is veranderd, is de toename van ERP mislukkingen en uitdagingen, bijvoorbeeld:

  • Avon trok de stekker uit een 125 miljoen kostende ERP implementatie, nadat een project mislukte bij hun Canadese werkzaamheden.
  • De website van de Amerikaanse overheid healthcare.gov en de daarbij horende back-end functies bevatte vele fouten in het project, die uitgebreid behandeld werden in de media.
  • Het Amerikaanse congres bekritiseerde het ERP- en WMS systeem van de US Air Force, wat een miljard USD kostte.

Maar dit gaat over 2014 en is daarmee bijna oud nieuws. Tijd om te kijken wat 2015 voor de ERP sector te bieden heeft. Hier zijn de top 10 ERP voorspellingen voor komend jaar:

1. Vervaging tussen SaaS en on-premise ERP software

ERP leveranciers lijken steeds vaker zowel SaaS- als on-premise software aan te bieden en deze worden, in veel gevallen, geaccepteerd door organisaties. Dit omdat organisaties steeds vaker hybride oplossingen willen waarbij on-premise software wordt gehost in de cloud.

2. Doorlopende adaptatie van mobiele en business intelligence (BI) oplossingen

Steeds meer organisaties zullen inzien dat nieuwe ERP systemen niet per se helpen om beter gebruik te maken van informatie. In ieder geval niet zonder de tools die ondersteunen bij het maken van betere beslissingen door leidinggevenden. Verder zullen leidinggevenden, o.a. om de omzet te laten stijgen, steeds meer druk zetten op hun werknemers. Om beter van informatie te worden voorzien hebben de leidinggeven een groeiende behoefte aan BI: besluitvormende tools en dashboards.

3. ERP software zal niet langer alleen ERP zijn

Het bedrijf Salesforce is een grote speler onder de CRM leveranciers. Ze hebben een groeiend ecosysteem van applicaties die ontworpen zijn om software te ondersteunen in gebieden waar deze tekort schieten. Hierdoor komen bedrijven als Salesforce de markt van de ERP software op. Het wordt nu voor organisaties mogelijk om te kijken naar specifieke CRM-, financiële- en inventarisatie systemen, zonder de optie te verliezen dit uit te breiden naar het meer traditionele ERP gebied.

4. Best-of-breed systemen maken een comeback

Zoals hierboven beschreven, bieden niet-ERP leveranciers goede alternatieven om applicaties te integreren in andere bedrijfsoplossingen. Nu er steeds meer opties voor handen zijn, worden organisaties niet meer beperkt tot gelimiteerde en onvolledige ERP systemen. ERP software kan steeds meer op maat worden geleverd en afgesteld op de wensen van de klant.  Deze ontwikkeling maakt de selectie van ERP software echter nog groter en ingewikkelder dan het al was. Goed advies is hierdoor, nog meer als voorheen, van groot belang. 

5. Integratie en oplossingsgericht ontwerp worden steeds belangrijker

De groei van best-of-breed ERP systemen zal meer druk zetten op CIO’s en ERP projectleiders om te voorzien in betere integratie tussen systemen en het aanspreken van vele potentiële processen en data. Als resultaat worden oplossingsgerichte ontwerpen en integratie steeds belangrijkere competenties die nodig zijn om effectief ERP te implementeren.

6. Het mislukken van een ERP implementatie is nog altijd een groot risico

Helaas gaan ERP mislukkingen nog lang niet verdwijnen. ERP implementaties zijn veel te complex en te risicovol om alle organisaties hierin te laten slagen. Voornamelijk degenen die te zelfverzekerd in eigen kunnen zijn of die zich laten adviseren door ondermaatse adviseurs. Een goed advies is en blijft een belangrijk aspect van een ERP implementatie.

7. Convergentie van ERP en consumer user interfaces

Social media platforms zoals Facebook, Twitter en Instagram blinken uit in gebruiksvriendelijkheid. Bij ERP systemen daarentegen werden tot nu toe vaak een meer complexe en minder gebruiksvriendelijke uitstraling gehanteerd. Een nieuwe kijk op user interfaces van ERP aanbieders zoals JD Edwards, Epicor en Infor tonen aan dat het voorbeeld in gebruiksvriendelijkheid van de social media platforms steeds meer ter harte wordt genomen. 

8. Opkomst van de nieuwe Tier I ERP leverancier

Het softwarebedrijf Infor gaat de concurrentie aan met grote spelers op de Tier I markt, zoals SAP, Oracle en Microsoft Dynamics. Dit zelfs nog  meer dan met hun tegenhanger van Tier II. Door de strategische investeringen en acquisitie, productstimulering en het grote aanbod waarin het bedrijf voorziet, lijkt het er op dat er een nieuw Tier I alternatief is dat kan gaan groeien naar verschillende sectoren en bedrijven.

9. Stijging van mislukkingen ERP leveranciers en consultants

Volgens ons mislukken ERP implementaties niet, maar leveren ERP adviseurs mislukkingen. In het verleden konden organisaties ERP adviseurs kiezen die zich focusten op een bepaalde software oplossing. Dit resulteerde in weinig opties, concurrentie, verantwoordelijkheid en een oplossing die niet was gericht op de lange termijn. Nu kunnen organisaties onafhankelijke ERP implementatie adviseurs inschakelen om meerdere opties aan te dragen, geschikt voor zowel de korte als lange termijn. 

10. Toenemende tweedeling tussen ERP successen en ERP mislukkingen

Zoals vermeld verdwijnen ERP mislukkingen voorlopig niet. Maar aan de andere kant, zijn er ook vele succesverhalen. Het verschil tussen deze extremen zal echter steeds groter en duidelijker worden. Bij de succesverhalen wordt er voldoende aandacht besteedt aan bijvoorbeeld effectief management, business project management, business proces re-engineering en organisatorische change management. Organisaties met mislukkingen zullen op deze gebieden te weinig blijven investeren, of dit soms zelfs compleet negeren.

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer