085-0494494

Home > HRM > HCM software onmisbaar voor grote bedrijven

HCM software onmisbaar voor grote bedrijven

18 december 2014

Human Resources (HR) spelen een steeds belangrijkere rol binnen organisaties. Toch hebben veel Nederlandse organisaties nog geen specifieke software voor HRM (Human Resource Management).

Slechts 44,7 procent van de Nederlandse bedrijven heeft een speciaal HRM-systeem, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Keala. Bedrijven met meer dan 500 medewerkers maken veelal gebruik van HRM software, het zijn met name de kleine organisaties die dit niet gebruiken. HR krijgt een steeds prominentere rol in de bedrijfsvoering, waar het voorheen voornamelijk werd gezien als een ondersteunende functie. Steeds vaker draagt HR bij aan het bedrijfsresultaat en daar zijn goede systemen voor nodig.

Aan het aantrekken en behouden van de juiste mensen wordt steeds meer aandacht besteedt, onder andere met de komst van talent management modules. Hierdoor is het gebied Human Capital Managament (HCM) ontstaan, wat staat voor het  sturen, benutten en ontwikkelen van medewerkers om organisatiedoelstellingen te kunnen realiseren. Informatie over werknemers wordt gekoppeld aan de bedrijfsdoelen, waardoor een HR afdeling steeds meer strategisch kan werken. Door in te kunnen zien wat de uitstroom van werknemers met bepaalde competenties de komende 5 jaar zal zijn, wordt inzichtelijk gemaakt welke competenties zullen moeten worden aangetrokken.

De toenemende interesse in HCM komt mede door de groei van analysemogelijkheden, die toekomstvoorspellingen mogelijk maken. Een goed voorbeeld daarvan is het bedrijf Oracle, dat liet weten over 5 jaar 20.000 extra mensen nodig te hebben. Met deze ‘predictive analyses’ wordt het mogelijk dat het bedrijf, ver voordat het moment is aangebroken, kan nadenken over hoe deze mensen moeten worden aangetrokken.

Op dit moment zitten volgens Keala de meeste HCM systemen nog On-premise. Verwacht wordt dat binnen 3 jaar 95 procent van de HCM- systemen in de cloud zullen zitten.

Meer informatie over HRM?

Oriënteert u zich op HRM software?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer