085-0494494

Home > SaaS > Verschil tussen SaaS en ASP

Verschil tussen SaaS en ASP

05 december 2014

Volgens Gartner is SaaS (Software as a Service) software die eigendom is van, en geleverd wordt door, een of meer leveranciers. De leverancier levert een gestandaardiseerd pakket dat is gebaseerd op dezelfde codes en data,  die worden geleverd aan meerdere afnemers. Ook wel een one-to-many model genoemd. Met dit model wordt bedoeld: meerdere afnemers ontvangen hetzelfde product of dezelfde software. 

Als een verkoper zegt een cloud oplossing te leveren, maar niet specificeert dat dit SaaS is, betekent dit hoogstwaarschijnlijk dat ze software als ASP (Application Service Provider) leveren. Dit houdt in dat elke organisatie zijn eigen unieke versie van de software heeft, geleverd via het web. Dit onderscheid lijkt wellicht klein voor veel eindgebruikers, maar kan een belangrijk verschil maken op verschillende gebieden. 

Terwijl ASP verschillende voordelen biedt die SaaS ook heeft, mist het meerdere support- en innovatie voordelen (zoals updates), die SaaS levert. Op het moment dat software wordt geïmplementeerd valt dit de klant wellicht niet op, maar als er later problemen aan het licht komen wordt dit alsnog duidelijk. 

Specifieke functionaliteiten van SaaS oplossingen die ASP’s niet leveren

1 . Monitoring

Omdat iedereen op één infrastructuur zit, kunnen variabelen als performance, gebruik en problemen effectief worden gemonitord. Kortom, er kan worden gezien of het probleem alleen bij u of bij iedereen ligt. Dit voorkomt dat er lang moet worden gezocht naar het probleem. 

2. Software management

Snelheid van handelen is waar SaaS zich distantieert van ASP. Elke klant kan tegelijkertijd worden geupgrade. Dit betekent dat als er bijvoorbeeld een probleem is om verbinding te maken met een bank, of snel een update nodig is, dit per direct voor iedereen gedaan kan worden. 

3. Continuïteit

De boekhouding is een voorbeeld van een kritische applicatie die niet heel lang offline kan zijn. Hierdoor is het nodig dat de complete boekhoudkundige oplossing snel kan worden teruggehaald, zonder het verlies van data. SaaS levert de complete oplossing die ervoor zorgt dat data altijd kan worden teruggehaald, waardoor data beschikbaar blijven en u altijd verbonden blijft. 

4. System Performance

Het is belangrijk voor alle afdelingen, zoals de boekhouding, dat de IT applicaties consistent zijn. Het mag niet uitmaken welke tijd het is, wat de locatie is, of wat anderen met het systeem aan het doen zijn. SaaS zorgt er niet alleen voor dat prestatie problemen worden opgemerkt door de aanbieder, maar lost het ook pro-actief op, waardoor een mogelijk probleem door de boekhouder niet eens wordt opgemerkt. 

 

Meer informatie over SaaS?

Vragen over Saas of ASP?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer