085-0494494

Home > ERP leveranciers > Vrolijk kerstfeest dankzij ERP

Vrolijk kerstfeest dankzij ERP

23 december 2014

Het is bijna zover, overmorgen liggen de cadeautjes weer onder de kerstboom. Kinderen en volwassenen over de gehele wereld blij en tevreden, omdat ze precies hebben gekregen wat ze wilden hebben. Een prestatie van formaat van de Kerstman en zijn team. Het kan niet anders zijn dan dat hier een goed geïmplementeerd ERP systeem aan ten grondslag ligt.

Bedrijfsprocessen van Santa BV

Om te weten wat mensen willen hebben is een goed CRM systeem nodig. Er moet immers goed bijgehouden worden wat ieders wensen zijn, en of ze dit ook daadwerkelijk verdiend hebben. Aangezien ieder persoon over de gehele wereld andere wensen heeft, is het lastig deze allemaal te inventariseren. Een goed systeem wat communiceert met de andere afdelingen is hierbij onmisbaar.

Eenmaal geïnventariseerd wie wat verdiend heeft en welk cadeau hier bij past, is het van belang dat het cadeau wordt ingekocht en hier geld voor beschikbaar is. Mary Christmas, de vrouw van de Kerstman, is een kei met financiën, maar is niets zonder een financieel systeem wat haar en de medewerkers hierin ondersteund.

Om alle mensen van een cadeau te voorzien, moet de hoofdelf, die de afdeling productie runt, 7 miljard cadeaus produceren. Goede informatievoorziening is voor hem daarom van groot belang. Hetzelfde geldt voor zijn hulpelf, die over de inkoop en het voorraadbeheer gaat. Om de productie op volle toeren te kunnen laten draaien, moeten er te allen tijde grondstoffen op voorraad zijn, en zodra deze dreigen op te raken, ingekocht worden. Door de schaal van deze onderneming is een goede communicatie en afstemming tussen de afdelingen financiën, productie en HRM is onmisbaar.

Ondanks dat elfen geen mensen zijn, hebben ze geen bovennatuurlijke krachten. Ook elfen hebben slaap nodig en willen werken naar hun kunnen. In deze hectische tijd van het jaar is het van belang de elf resources tevreden en gemotiveerd te houden. Een goed HRM (in dit geval ERM, Elf Resource Management) systeem kan hierbij niet ontbreken.

Als de pakketten eenmaal van de productieband zijn gerold, komt Rudolf (hoofd logistiek) in beeld. Hij is er elk jaar voor verantwoordelijk dat het kerstcadeau ook daadwerkelijk op het juiste moment onder de kerstboom gevonden wordt. Aangezien iedereen een fijne kerst wil hebben, moeten er 7 miljard pakketten worden verspreid. Een logistieke uitdaging van formaat, dat nooit zou kunnen slagen zonder een goed logistiek systeem.

Hoewel veel van de werkzaamheden zich afspelen op de Noordpool, het hoofdkantoor van de Kerstman, is het een internationale onderneming, die met name in de aanloop naar het kerstfeest 24 uur per dag doordraait. Het is hierdoor van belang dat iedereen op elk moment en op elke plaats toegang heeft tot informatie. Hierom wordt gebruik gemaakt van SaaS, gehost in de Santa Cloud.

Het mag duidelijk zijn, zonder ERP systemen geen kerstfeest. Alle afdelingen moeten goed met elkaar communiceren om dit mogelijk te maken en de infrastructuur van de Kerstman is blijkbaar prima op orde. Was dit namelijk niet het geval geweest, dan zouden veel mensen geen vrolijke kerst hebben. En de Kerstman zelf? Die heeft een goed inzicht in alle bedrijfsprocessen, dankzij ERP, waardoor hij zonder stress en met overzicht en vertrouwen kan uitkijken naar de komende kerstdagen. 

Wij wensen u een prettig kerstfeest!

 

Meer informatie over ERP implementatie?

Oriënteert u zich op ERP systemen?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer