085-0494494

Home > ERP leveranciers > 5 redenen voor ERP implementatie

5 redenen voor ERP implementatie

14 januari 2015

Een organisatie is constant aan verandering onderhevig en een organisatorische verandering vraagt vaak om een aanpassing in de ICT-omgeving. Dit kan tot het besluit leiden dat er een ERP-systeem moet worden geïmplementeerd of dat dit proces opnieuw moet worden ingegaan. De aanleiding hiervoor heeft altijd te maken met een verandering. In dit artikel hebben we de 5 meest voorkomende aanleidingen voor ERP implementatie op rij gezet:

Technisch gedateerd

In 2009 werd door onderzoeksbureau Forrester al aangegeven dat de ERP-business zich sneller ontwikkelt dan dat gebruikers zich op de nieuwste technologie kunnen aanpassen. In de afgelopen 6 jaar is dit alleen maar toegenomen. Nou is niet het geval dat een ERP-systeem na een jaar alweer irrelevant is geworden, maar verouderd is het wel. De meeste bedrijven geven aan dat hun systeem slechts eens in de 8 tot 15 jaar aan te passen. Er worden echter constant nieuwe versies en toepassingen ontwikkelt en eens in de zoveel jaar zal een systeem toch echt weer aangepast moeten worden op de huidige markt.

Groei/krimp

Er zijn veel bedrijven in opkomst, maar ook veel aan het krimpen. Beide brengen organisatorische veranderingen met zich mee, en daarbij ook de vraag naar ondersteunende software. Met de groei of krimp van een bedrijf verandert vaak ook de vraag naar functionaliteiten. Als een complete afdeling geschrapt moet worden, of juist moet worden opgestart, vraagt dit om nieuwe functionaliteiten van het ERP-systeem en een toe- of afname van de capaciteit die het nodig heeft. 

Functionaliteit

ERP wordt, voornamelijk in het MKB, gezien als een IT-project in plaats van een business project. Veel bedrijven maken geen grondige analyse alvorens ERP te implementeren. Tevens worden systemen vaak na implementatie niet goed onderhouden en up-to-date gehouden. Dit heeft als resultaat dat een ERP systeem onvolledig is of kan worden, waardoor soms weer conventionele middelen worden ingezet om de functionaliteit van het ERP-systeem aan te vullen. Wat uiteindelijk weer de aanleiding is voor een nieuw systeem. Een ERP-systeem vinden dat flexibel is en kan meebewegen met een organisatie is lastig, maar is zeker geen overbodige luxe. 

Wetgeving

Aangepaste wetgeving kan ervoor zorgen dat bedrijfsprocessen moeten worden aangepast binnen een onderneming. Bijvoorbeeld aangepaste wetgeving op het gebied van de traceerbaarheid van grondstoffen of nieuwe ARBO-wetgeving. De verandering van een bedrijfsproces betekent vaak een verandering in de ICT-omgeving en de functionaliteit van het ERP-systeem. Bij de implementatie van een ERP-systeem is, zoals hierboven genoemd, niet altijd gedacht aan de buigzaamheid van het systeem, waardoor dit kan leiden tot mislukking en daarmee implementatie van een volledig nieuw ERP-systeem. 

Gebruikerstevredenheid

Als laatste, maar zeker niet de minste, is de gebruikerstevredenheid een aanleiding voor implementatie. Veel ERP implementaties slagen maar gedeeltelijk of mislukken volledig, met als resultaat dat het niet goed aansluit bij de wensen van het bedrijf en zijn medewerkers; de eindgebruikers. Maar ook bij geslaagde implementaties kan er op termijn ontevredenheid ontstaan bij deze eindgebruikers, mede om de 4 bovenstaande aanleidingen. 

 

Meer informatie over ERP?

Oriënteert u zich op ERP software?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer