085-0494494

Home > business software > ICT projecten beter getoetst door kabinet

ICT projecten beter getoetst door kabinet

30 januari 2015

Minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok maakte vandaag bekend dat het kabinet actief werk gaat maken van de slechte controle op ICT-projecten. 

Aan nieuwssite Nu.nl vertelde Blok dat de aanpak van ICT projecten bij de Rijksoverheid serieuzer moet. Er lopen te veel projecten uit de hand. 

Aanleiding hiervan is het rapport van de parlementaire onderzoekscommissie. Hierin werd aangetoond dat door gebrek aan kennis in de politiek de afgelopen jaren miljarden zijn verspild. Tijd, kosten en zelfs het eindresultaat had de rijksoverheid niet in de hand. Ook minister Blok kan geen inzicht geven in de omvang van de verspilling. Hij geeft aan dat te maken heeft met de inrichting van de boekhouding. 

ICT projecten getoetst door BIT

Het BIT (Bureau ICT Toetsing) zou ervoor moeten gaan zorgen dat projecten boven de 5 miljoen worden getoetst aan haalbaarheid en wenselijkheid. Dit was althans een voorstel van de commissie. Blok geeft tegen nu.nl aan niet per se voorstander te zijn van een grens van 5 miljoen, maar BIT in te willen schakelen als kan worden gesproken van projecten met een grote impact. 

Opleiding en werving

Om de uitvoering van ICT projecten binnen de overheid te verbeteren, zijn er interne ICT opleidingen, die ervoor moeten zorgen dat er kennis is van beleid én ICT. Daarnaast is het de bedoeling dat het aantal externen wordt teruggebracht en daarvoor in de plaats ICT-ers worden aangetrokken. 

In het rapport wordt ook gesproken dat levenciers nooit voor de rechter worden gesleept, als zij niet leveren wat beloofd wordt. Dit zou moeten veranderen, ook volgens Blok. Wij zijn van mening dat dit nooit nodig zou zijn als de juiste leverancier zorgvuldig en bekwaam zou worden uitgekozen en gekoppeld wordt aan de benodigde oplossing. Een onafhankelijk adviseur kan hierbij goed helpen. 

Meer informatie over bedrijfssoftware?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer