085-0494494

Home > Agile > Agile methode: selectie agile leverancier

Agile methode: selectie agile leverancier

19 februari 2015

Vorige week beschreven we in het artikel: “Agile methode: waterval negeren“, wat de agile methode inhoud. In dat artikel gaven we onder andere ook aan dat de selectie van een agile leverancier een stuk lastiger is dan selectie van software zonder de agile methode. In dit artikel gaan we verder in op de selectie van een agile software leverancier. 

Selectie van agile leverancier

Waar moet op gelet worden als een agile leverancier wordt geselecteerd? Gelet kan worden op de volgende punten:

Ervaring: Werken aan de hand van de agile methode is niet gemakkelijk en niet voor iedereen weggelegd. Het is daarom aan te raden dat er wordt gewerkt met een leverancier die ervaring heeft op dat gebied. Ook het team dat beschikbaar wordt gesteld dient een bewezen staat van dienst te hebben. 

Loyaliteit en doelgerichtheid: Een goed en stabiel team dat werkt aan de softwareoplossing is belangrijk, dat moet dan ook een eis zijn aan de ontwikkelaar. Personele veranderingen in dat team moeten eigenlijk (contractueel) worden uitgesloten. Uitzonderingen natuurlijk daargelaten. 

Vertrouwen: Een goede samenwerking tussen de ontwikkelaar en de leverancier is belangrijk. Daardoor is er naast een zakelijke klik ook een persoonlijke klik nodig, er moet vertrouwen zijn. Als dit niet het geval is, en iets niet helemaal goed voelt, is het vaak verstandig naar dit gevoel te luisteren. 

Openheid en transparantie: Agile staat voor lenig en behendig, maar niet voor loslaten. De voortgang moet controleerbaar zijn. Voordat een contract wordt getekend is het daarom aan te raden om te vragen naar de manier van rapportage. Is dit een wekelijks update? Met informatie over budgetbesteding? En komende kosten? Dit zijn vragen die al in het selectieproces gesteld moeten worden. 

Het contract met de agile leverancier

Dat het lastig is om een contract op te stellen met een agile leverancier wil niet zeggen dat een overeenkomst niet nodig is, of geen waarde heeft. Zo zijn er zeker wel degelijk zaken die vooraf kunnen worden vastgelegd. Zoals hierboven al genoemd kunnen er in het contract eisen worden gesteld aan de rapportage en de samenstelling van het team. Maar ook bijvoorbeeld over wat voor tarieven kunnen worden gefactureerd. Daarnaast kan er gedefinieerd worden wanneer software klaar is, bijvoorbeeld door vast te leggen wat wordt verstaan onder werkende software.

Tevens kan helder worden vastgelegd wanneer een samenwerking stopt of juist doorgaat. Aangezien een agile samenwerking officieel geen eindpunt kent, is het verstandig dit vast te leggen. Bij een onvruchtbare samenwerking is het namelijk wel handig dat is vastgelegd hoe en wanneer dit kan worden beëindigd. 

 

Meer informatie over Agile?

Vragen over Agile of andere methodieken?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer