085-0494494

Home > ERP leveranciers > ERP systeem over datum?

ERP systeem over datum?

31 maart 2015

Het is niet gemakkelijk om te bepalen wanneer het tijd is voor een nieuw ERP systeem. Voor veel organisaties lijkt de behoefte voor nieuwe ERP software te ontstaan vanuit een verandering in het business model, groei en/of verandering van locatie.

Maar vaak ontstaat deze behoefte ook omdat belangrijke bedrijfsprocessen momenteel niet worden voorzien door het systeem of dat het ERP systeem oud is geworden en efficiëntie in de weg zit. 

Levenscyclus van een ERP systeem

De levenscyclus van een ERP systeem kan ook afhangen van het milieu waarin een bedrijf opereert. In een markt waar de concurrentie en dynamiek hoog is, zal de behoefte aan verandering van het ERP systeem ook sneller het geval zijn. Om de concurrentie voor te blijven zijn er wellicht veranderingen nodig in het business model, diversiteit van het aanbod en/of moet uitgebreid worden naar een nieuwe markt. Een ERP systeem zonder  de flexibiliteit om te voldoen aan veranderende behoeften zal een bedrijf snel in de weg gaan zitten, waardoor er behoefte aan nieuwe ERP software ontstaat. 

Verandering van het systeem kan een hele grote onderneming zijn, zowel financieel als operationeel. Als het huidige ERP systeem bijna aan het eind van zijn levenscyclus is, is het van belang dat een nieuw ERP systeem een langere cyclus heeft. Kijk goed of de ERP software mee kan groeien met de organisatie. De keuze van de juiste ERP leverancier is daarom van groot van belang. Dat is echter niet gemakkelijk. Om u een beetje op weg te helpen, hieronder een checklist. 

Hou technologie in de gaten

Kunnen anticiperen op snelle veranderingen in technologie en daarmee verwachtingen van gebruikers, moeten kunnen worden geïntegreerd in de bedrijfssoftware. Zo bevorderd bijvoorbeeld het goed kunnen delen van informatie de productiviteit van het bedrijf. Software moet ingericht zijn om alle bronnen van informatie te kunnen delen en inzichtelijk te maken, ook als bij de implementatie nog niet bekend was dat deze informatie toegevoegd moest worden. Flexibiliteit is van belang. 

Gebruiksgemak betekent productiviteit

Hoe makkelijker een ERP systeem te gebruiken is, des te sneller zal een bedrijf de meerwaarde gaan zien. Als gebruikers zich snel kunnen aanpassen, zowel vlak na de implementatie als bij upgrades, verhoogt dit de productiviteit van medewerkers. Zij kunnen namelijk simpelweg sneller en efficiënter omgaan met het ERP systeem. 

Kies de juiste selectiepartner

Een goede partner zorgt ervoor dat hij uw bedrijf en zijn doelen goed begrijpt en hieruit voortkomende behoeften goed integreert in bedrijfssoftware. De selectie van software en leverancier van deze software gaat een stuk gemakkelijker met een expert aan uw zijde. Zorg er echter voor dat deze over genoeg expertise, ervaring en know-how beschikt. 

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer