085-0494494

Home > ERP implementatie > ERP systemen implementeren is mensenwerk

ERP systemen implementeren is mensenwerk

20 maart 2015

Resultaten uit het verleden vertellen ons dat vaak de nadruk wordt gelegd op de te implementeren software en niet op de mensen die het moeten gaan gebruiken. Er kan dus gesteld worden dat technologie vaak belangrijker gevonden wordt dan de mensen die het moeten gebruiken. De vraag is of dit verstandig is. 

ERP systemen zijn complex, maar mensen ook

ERP systemen zijn niet gemakkelijk en zijn tevens immer in ontwikkeling. Leveranciers zijn doorlopend bezig met de ontwikkeling van de functionaliteiten van hun systemen en de keuze is enorm. Het technologische landschap verandert snel, maar zaken die van belang zijn bij een geslaagde implementatie van ERP software veranderen amper. Zaken gerelateerd aan mensen kan een implementatie maken of breken, maar nog steeds zien managers en projectteams dit belangrijke aspect vaak over het hoofd. Meestal omdat ze druk zijn met de complexe technische aspecten van ERP systemen. Maar zoals het altijd is geweest en waarschijnlijk ook zal blijven; het project staat of valt met de impact van het management van de mensen die de systemen moeten gaan gebruiken. 

Change management

Nieuwe ERP systemen nemen veranderingen in processen met zich mee. Om deze systemen optimaal in te zetten, moeten mensen in staat zijn (en worden gesteld) om mee te veranderen. Het duurste en “allerbeste” ERP systeem dat er beschikbaar is zal waardeloos zijn als mensen niet in staat zijn het systeem te gaan gebruiken en mee te veranderen. Changemanagement is daarom een belangrijk aspect van ERP implementatie. Dit kan op verschillende vlakken liggen. De veranderingen moeten duidelijk zijn bij personeel, ze moeten weten hoe ze het systeem moeten gebruiken en waarom. Training is daarvoor nodig. Daarnaast komt het voor dat er niet goed gekeken wordt wat de behoeften van werknemers zijn, waardoor ERP systemen na implementatie niet goed blijken aan te sluiten op bedrijfsprocessen. Let er daarom op dat werknemers, in bepaalde mate, worden betrokken in het proces. 

Een bijkomend probleem is dat veel ERP leveranciers en consultants niet altijd goed kijken naar het menselijke aspect. Ze kennen hun software en leveren technische experts die vaak ook bekwaam zijn in hun vak, maar die niet altijd mensen skills hebben en organisatorische change management in hun pakket hebben. 

Conclusie

Voor een juiste implementatie van ERP systemen, is het belangrijk productiviteit niet te verwarren met efficiency. Nieuwe systemen en/of technologie ondersteunen bedrijfsprocessen, maar alleen als personeel er efficiënt ook mee kan werken. Besteed daarom niet alleen aandacht aan de technische kant van software, maar kijk ook naar de menselijke impact die een software implementatie met zich meebrengt. 

 

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer