085-0494494

Home > ERP leveranciers > Van Navision naar Microsoft NAV

Van Navision naar Microsoft NAV

23 maart 2015

De naam Navision valt met regelmaat als wordt gesproken over ERP software. Maar wat is Navision en wat is NAV nou eigenlijk. In dit artikel een korte uitleg en geschiedenis van het bedrijf en pakket Navision. 

Wat is Navision?

Navision is een ERP pakket dat werd ontwikkeld door het gelijknamige bedrijf Navision. Dit bedrijf werd in 1983 opgericht door Jesper Balser, Peter Bang en Torben Wind. Dit gebeurde in Vedbæk, Denemarken.

In het begin was Damgaard, dat werd ontwikkeld door oud-medewerkers van Navision, een grote concurrent op deze markt. Het eerst product van Damgaard, heette Concorde, dit werd later in  1998 opgevolgd door Axapta. Niet veel later, in 2000, gingen deze bedrijven samen. 

Overname Microsoft

In 2002 werd de samenvoeging van Damgaard en Navision door Microsoft overgenomen, onder de naam Microsoft Business Solutions. Een jaar eerder had Microsoft het bedrijf met het gelijknamige ERP product Great Plains overgenomen. Door deze overnames nam Microsoft in twee jaar tijd een belangrijke positie in op de ERP markt. Uit deze overnames komen ook de namen Microsoft AX (Axapta), NAV (Navision) en GP (Great Plains).De naamsverandering van Microsoft Navision naar Microsoft NAV vond plaats in 2005. Echter wordt de naam Navision tot op de dag van vandaag nog vaak gebruikt. 

Navision vandaag de dag

Navision, of NAV, wordt door meer dan 100.000 bedrijven over de hele wereld gebruikt voor het beheren van boekhouding, financiën, toeleveringsketen en de bedrijfsvoering. Dankzij de modulaire opzet van NAV, is het een totaaloplossing voor de bedrijfsprocessen financiën, productie, distributie, en servicemanagement. Een oplossing die overigens goed samenwerkt met andere producten van Microsoft. 

Versies van Navision

De laatste versie was NAV 2o15, die diverse functionele uitbreidingen bevat, met de nadruk op cash management, telebankieren en uniforme internationale bankintegratie. Tevens is deze editie uitgebreid met een tablet client, waardoor medewerkers thuis, bij een klant of vanuit een centrale database met een tablet kunnen werken. Voorgaande versies van Navision, uitgebracht door Microsoft, staan hieronder. 

2002 – Microsoft Business Solutions Navision 3.60.  Dit was de eerste Navision versie van Microsoft.

2003 – Microsoft Business Solutions Navision 3.70. Nieuwe versie met veel verbeteringen.

2005 – Microsoft Dynamics NAV 4.0. Naamsverandering naar Dynamics NAV

2007 – Microsoft Dynamics NAV 5.0. Verbeteringen doorgevoerd.

2009 – Microsoft Dynamics NAV 2009. Nieuwe mogelijkheden, voornamelijk op gebied grafische weergave. 

2011 – Microsoft Dynamics NAV 2009 R2. Verbeterde release 2 van de 2009 versie.

2012 – Microsoft Dynamics NAV 7. Later dit jaar werd de naam veranderd in Dynamics 2013. 

Veel meer informatie over NAV en AX, met onder andere een prijsvergelijking, is te lezen in de whitepaper: Dynamics: AX of NAV?  

Meer informatie over Microsoft NAV?

Vragen over NAV, AX of andere ERP software?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer