085-0494494

Home > ERP implementatie > Groei stimuleren? Kies de juiste ERP strategie!

Groei stimuleren? Kies de juiste ERP strategie!

28 april 2015

Om te zorgen voor een succesvolle implementatie, is het belangrijk om een goede ERP strategie te kiezen voor implementatie. Hieronder een aantal tips voor het opstellen van een solide ERP strategie, die in de toekomst bijdraagt aan de groei en het succes van het bedrijf. 

Prioriteit = niet technologie, maar mensen en processen

Het in kaart brengen en aanpassen van bedrijfsprocessen en het verandermanagement dat hierbij hoort, zijn kritische succesfactoren voor een implementatie. Hoe lastig configuratie en het testen van software ook kunnen zijn, het is niets vergeleken met de menselijke en procesmatige aspecten waar een implementatie mee te maken krijgt. Achteraf, na implementatie, wordt technologie vaak beschouwd als het eenvoudigste gedeelte van het implementatieproces. Bereidt u zich daar ook op voor. Reserveer binnen het project ruim de tijd voor verandermanagement en organisatiestructuur. Focus u niet teveel op technologische aspecten. 

Besparen op verandermanagement kost geld

Veel consultants, leveranciers en andere partijen zijn heel erg gefocust op de technologische kant van de implementatie. Als deze partijen zich evenveel zouden focussen op het verandermanagement als op de technologie, zouden meer implementaties slagen. Ook al is het verleidelijk om geld te willen besparen op verandermanagement, is dit niet aan te raden. In bijna alle gevallen levert dit juist een kostenstijging op, in plaats van een kostenbesparing. 

Ontwikkel een solide businesscase

Kostenbesparingen of efficiëntere bedrijfsprocessen worden niet gerealiseerd zonder een goede businesscase. Hierin moet beschreven worden welke bedrijfsvoordelen behaald kunnen/moeten worden bij de realisatie van het project. Als u niet weet hoe bedrijfsvoordelen behaald kunnen worden door bijvoorbeeld processen te verbeteren, kunt u ook niet van ERP software verwachten dat het opeens voor verbetering of groei zorgt. Bedrijfsvoordelen die behaald worden door implementatie van nieuwe software, processen en organisatiestructuur kunnen gigantisch zijn. Maar alleen als deze bedrijfsvoordelen goed in kaart worden gebracht en ijverig worden gemeten. Een belangrijk onderdeel van de ERP strategie.

Maak een ERP strategie over de gehele breedte van de organisatie

Weinig communicatie met werknemers en het enkel trainen van eindgebruikers zonder deze in het implementatieproces te betrekken, zijn gedateerde gebruiken. Alleen hier aandacht voor hebben is dan ook een perfecte formule voor mislukking. De meeste ERP consultants en systeembeheerders begrijpen te weinig van organisatorisch verandermanagement. Hun taken zijn belangrijk, maar niet de core van een ERP implementatie. Het gaat er niet om wat zij doen, het gaat er om wat het bedrijf gaat doen en wil doen, en hoe het het bedrijf deze transformatie doorkomt. Een consultant en systeembeheerders hebben hier slechts een ondersteunende rol. 

Het is belangrijk te onthouden dat technologische installatie en configuratie niet de sleutel tot succes is. Alhoewel belangrijk, zijn er veel meer kritische succesfactoren.  Met name de manier waarop verandermanagement wordt toegepast, zal uiteindelijk bepalen hoe effectief en succesvol een project.

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer