085-0494494

Home > business software > Sales module in ERP zorgt voor omzetstijging

Sales module in ERP zorgt voor omzetstijging

21 april 2015

Om de concurrentie voor te zijn en blijven, focussen steeds meer organisaties op een goede samenwerking met de supply chain. Door de efficiëntie bij zowel sales als het distributie proces te verbeteren kan een bedrijf goed in staat gesteld worden om competitief te blijven.

Goed op elkaar aangesloten bedrijfsprocessen, ondersteund door ERP software, is hierbij onmisbaar. Een goede sales module heeft hier een sleutelfunctie. Belangrijke aspecten van een sales module zijn met name de aanvraagbehandeling, prijsbepaling en controle, relatiebeheer en facturering. 

Behandeling van aanvragen

Om aanvragen snel en efficiënt te behandelen, is het voor veel bedrijven nodig dit te automatiseren. Vooral bij veelvoorkomende aanvragen of orders is automatisering een logische keuze. Belangrijk is wel dat dit naar behoren werkt; het is voor een klant erg storend als deze een aanvraag wil indienen, maar hierbij tegen een niet werkend systeem aanloopt. Als de concurrent dit wel goed voor elkaar heeft, is het goed mogelijk dat het bedrijf de klant verliest. 

Prijsbepaling en controle

De prijs die voor het product of dienst wordt gerekend, moet precies goed zijn. Vanzelfsprekend worden de kosten en btw toegevoegd, maar er dient ook gekeken te worden naar bijvoorbeeld prijs van concurrenten. Afhankelijk van de markt waar het bedrijf zich in begeeft, kunnen prijzen erg aan verandering onderhevig zijn. Goede software is daarom niet alleen nodig voor de invoer en afrekening, maar juist ook voor een goed overzicht. Wordt het product nog voor de juiste prijs verkocht? Of moet deze worden aangepast? Een sales module in ERP software kan goed helpen bij het beantwoorden van deze vragen. 

Relatiebeheer

Verschillende soorten klanten vragen elk om een andere benadering en aanpak. Het is daarom van belang om een goed CRM systeem te hebben, die er onder andere voor zorgt dat juiste data aan klanten wordt gekoppeld en inzichtelijk wordt gemaakt voor de accountmanager. Zoals bijvoorbeeld reeds gevoerde correspondentie, rapportages of lopende projecten. Dit zodat de klanten ten allen tijde secuur, persoonlijk en efficiënt benaderd kunnen worden. 

Offertes en facturering

Door met software efficiënt offertes en facturen op te kunnen stellen, kan er een hoop tijd bespaard worden. Handmatige invoer is namelijk tijdrovende handeling. Daarnaast is zowel voor de klant als het bedrijf, fijn om snel een offerte en factuur te kunnen overleggen. Dat dit snel en efficiënt gebeurt is één, maar het moet ook kloppen. En goed aansluiten op andere data, bijvoorbeeld een door de accountmanager gegeven korting. 

Sales zijn de aderen van commerciële organisaties. Zorg er daarom voor dat uw bedrijf hier optimaal gebruik van maakt, en dat de sales module in ERP software deze bedrijfsprocessen goed ondersteunt. Een investering die zich dubbel en dwars terugbetaald. 

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer