085-0494494

Home > ERP implementatie > Oorzaken van vertraging ERP project

Oorzaken van vertraging ERP project

13 mei 2015

Er zijn veel verschillende zaken die zorgen voor een vertraging in een ERP project. In bijna alle projecten zitten overeenkomsten in de oorzaken. In dit artikel benoemen we de drie meest voorkomende oorzaken van vertraging in een ERP project. 

Niet het complete systeem testen

Alleen het simpelweg migreren van data-sets en updates van bepaalde delen van het ERP systeem uitvoeren, zorgt er niet per se voor dat het complete ERP platform van het bedrijf klaar is voor het moment suprême. Ook al werken verschillende systemen met updates goed, kan slechte samenwerking van deze systemen binnen het ERP platform voor vele vertragingen zorgen. Bijvoorbeeld doordat verschillende updates onderling niet goed samenwerken. Door het complete systeem goed te testen voordat het live gaat, kunnen een hoop problemen kunnen worden voorzien, en daarmee vertraging in het project voorkomen.

Niet trainen van personeel

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; goede training van personeel is van essentieel belang en daarvoor is een goed beleid en verandermanagement nodig. Een perfect functionerend systeem is waardeloos als eindgebruikers niet weten hoe ze er mee om moeten gaan. Als hier vooraf geen rekening mee gehouden wordt, zal dit een ERP implementatie zeker vertragen of zelfs laten mislukken. Het is dan ook belangrijk dat hier tijd voor ingecalculeerd wordt. ERP systemen zijn van nature complex, het is daarom goed om processen geleidelijk te standaardiseren, zodat er tijd is voor personeel is om aan te wennen en er mee te leren werken. Dit zodat er op termijn (het liefst als het systeem live gaat) goede operationele efficiency gerealiseerd kan worden. Daarom zijn, voor de manager die verantwoordelijk is voor de implementatie, vasthoudendheid en vooral geduld belangrijke competenties. Lees ook het artikel: 5 tips voor de ERP projectmanager

Niet verder kijken dan het eigen bedrijf

Het lijkt vaak dat een ERP systeem staat voor alle technologische systemen die belangrijk zijn voor het bedrijf, maar dit is bijna nooit waar. Binnen elke organisatie zijn, zowel afhankelijke en onafhankelijke, systemen werkzaam die niet aan de oppervlakte liggen.  Denk bijvoorbeeld aan systemen van de belastingdienst of energievoorzieningen, die van invloed zijn op de bedrijfsvoering. Als deze systemen niet worden gedetecteerd en er geen rekening mee gehouden wordt in het gehele ERP systeem, kunnen er verstoringen ontstaan. Op het moment dat dit tot problemen leidt, is het vaak lastig te detecteren, omdat de oorzaak (gedeeltelijk) extern is. Door dit vooraf te detecteren en volledig in kaart te brengen, is dit gemakkelijk te verhelpen of zelfs juist te voorkomen.  

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer