085-0494494

Home > ERP implementatie > ERP systeem: maatwerk minimaliseren?

ERP systeem: maatwerk minimaliseren?

16 oktober 2015

Maatwerk is een grote uitdaging en tegelijkertijd een groot risico bij een ERP implementatie. Bij 9 van de 10 implementaties van een ERP systeem is maatwerk nodig. Maar maatwerk is duur. 

Dit om goed aan te sluiten bij de wensen en behoeften van het bedrijf, want ondanks dat bedrijven soms op elkaar lijken, is elk bedrijf in zijn specifiek bedrijfsprocessen uniek. De meeste organisaties zijn zich er van bewust dat maatwerk in software veel extra kosten en risico’s met zich meebrengt. Maar toch wordt hier vaak om gevraagd. Ok, het is bijna niet realistisch om een ERP implementatie te moeten doen zonder enige vorm van maatwerk. Maar zoveel mogelijk voorkomen bespaart een hoop tijd en geld. In dit artikel een aantal tips die kunnen bijdragen aan minimalisatie van maatwerk.  

ERP systeem zonder maatwerk bestaat niet

Een organisatie en zijn processen zijn nou eenmaal bijzonder, ook al is dat soms op detailniveau. Elke organisatie werkt namelijk weer anders. Er kan daarom ook niet worden aangenomen dat een ERP systeem al 100% klaar ligt en geïmplementeerd kan worden zonder enige aanpassing. Software moet vaak nog worden aangepast op specifieke bedrijfsprocessen, en dat zit bij elk bedrijf (hoeveel ze ook op elkaar lijken) anders in elkaar. Door dit te onderschatten en er daardoor te weinig tijd, geld en middelen voor vrij te maken, is vragen om problemen. 

Investeer fors in verandermanagement

Er zijn niet veel mensen die maatwerk linken aan verandermanagement, maar ze zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Dit komt doordat organisatorische weerstand leidt tot meer maatwerk en het verlangen naar minder maatwerk leidt tot organisatorische weerstand. Als er niet genoeg wordt geïnvesteerd in het organisatorisch verandermanagement, groeit de kans dat er veel maatwerk nodig zal zijn exponentieel. Een goed en helder change management plan, zal dit het risico hier op zeer verkleinen. 

Maatwerk door configuratie

Het is belangrijk om te begrijpen dat, om maatwerk te realiseren, de verandering van de code van software niet de enige optie is om op behoeften aan te laten sluiten. Veel ERP leveranciers leveren goede tools om te personaliseren en configureren naar behoefte, zonder de code van het ERP systeem te hoeven veranderen. Door vooraf goed te kijken wat extra tools zijn die worden geboden door software-leveranciers, kan een hoop in de kosten schelen. 

Kies de juiste ERP software

Maatwerk minimaliseren begint bij selectie van de juiste ERP software. Software die goed bij het bedrijf en zijn processen past, zal veel minder maatwerk nodig hebben dan software die dat niet doet. “Logisch”, hoor ik u zeggen, maar in de praktijk een veelgemaakte fout, weten we uit ervaring. 

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer