085-0494494

Home > Evenementen > Verslag ICT & Logistiek (2/3): software nabouwen

Verslag ICT & Logistiek (2/3): software nabouwen

18 november 2015

We waren aanwezig op het event ICT & Logistiek en doen in een drieluik verslag. Vandaag het tweede artikel: software nabouwen. 

De tweede sessie die we bijwoonden, was van het bedrijf Codeless, gepresenteerd door oprichter Roland Worms. Ondanks dat de techniek niet helemaal meewerkte en hij daardoor niet altijd goed verstaanbaar was, kwam Worms met een helder verhaal. Worms begon zijn verhaal door te vertellen dat hij in de praktijk nog vaak de verouderde programmeertalen RPG en COBOL tegenkomt. Daarnaast wordt het softwareprogramma Excel genoemd, dat nog steeds het meestgebruikte softwarepakket bij bedrijven is. Worms quote hierbij Forbes: “Microsoft’s Excel might be the most dangerous software on the planet.” Met deze quote doelt hij op een artikel van Tim Worstall, waarin Worstall aan de hand van een aantal voorbeelden uitlegt dat spreadsheets simpelweg niet toereikend zijn voor organisaties met complexe bedrijfsprocessen. Een logische (en veelgebruikte) intro en bruggetje naar de noodzaak van bedrijfssoftware en ERP. Vervolgens werd aan de hand van diverse casussen, getoond in video’s, uitgelegd wat Codeless doet. We behandelen er hieronder twee. 

Kroon-Oil

Doordat de softwareleverancier van het bedrijf Kroon-Oil failliet ging, kampte dit bedrijf met een probleem. Het systeem kon niet meer worden onderhouden en daardoor niet worden voorzien van nieuwe releases of updates. Het systeem dat werd gebruikt voldeed echter grotendeels (voor 95%) aan de eisen en wensen van de organisatie en werd gezien als een van de succesfactoren. De vraag was dus of er wel nieuwe software moest worden aangeschaft, dit zou namelijk mogelijk concurrentievoordelen in de weg zitten. Uiteindelijk kwamen ze uit bij Codeless, die het oude systeem heeft nagebouwd en op de gebieden waar het systeem niet toereikend was heeft aangepast. 

ANWB MAA

Het systeem van ANWB MAA (Medical Air Assisentence, Traumahelikopters) was toe aan vernieuwing, maar moest wel veel van de huidige functionaliteiten behouden. De uitdaging lag vooral in het overnemen van de huidige functionaliteiten met een verbeterd gebruiksgemak en voorkomen dat gegevens opnieuw moesten worden ingevoerd in gekoppelde programma’s. Het moest lijken op software die ze op dat moment al gebruikten, maar met verbeterde functionaliteiten. Er werd voor Codeless gekozen omdat zij deze software na konden bouwen, met de benodigde verbeteringen. Uiteindelijk werd alle benodigde informatie bereikbaar op smartphone en tablet via de cloud. 

Na bovenstaande en een aantal andere casussen komt er een collega van Worms naar voren, die een van de gebouwde omgevingen laat zien (in dit geval die van Kroon-Oil). Het geheel oogt erg overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Het valt echter op dat het erg op Windows 8 en zijn opvolgers lijkt. Dat is ook wat Worms er niet bij heeft verteld: Codeless is partner van Microsoft. De vraag is dus ook of het mogelijk is om software na te bouwen van bijvoorbeeld Oracle of SAP, als bedrijven dit gebruiken en de leverancier failliet gaat. Dit doet niets af aan het feit, dat het verhaal dat Worms vertelde prima was en de casussen tot de verbeelding spraken. Codeless lijkt de juiste oplossing te zijn voor bovengenoemde ondernemingen. 

Meer informatie over bedrijfssoftware?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer