085-0494494

Home > Evenementen > Verslag ICT & Logistiek 3/3: Internet of Things

Verslag ICT & Logistiek 3/3: Internet of Things

20 november 2015

We waren aanwezig op het event ICT & Logistiek en doen in een drieluik verslag. Vandaag het derde en laatste artikel: Internet of Things.

Internet of Things biljoenen waard

Na een korte intro van het AIM (Association for Automatic Identification and Mobility) over “the Internet of Things” (IoT) wordt het woord gegeven aan Auke Hylarides, van Exact Software. Hij opent met te zeggen dat als het over IoT gaat, vaak het idee bij mensen opkomt dat het om een 13 in een dozijn verhaal gaat. Hij belooft dat hij zal zijn best zal doen dit niet het geval te laten worden. Net als bij de vorige presentatie die we bijwoonde (lees hier het verslag), zit er een  quote in de opening van het verhaal. Adviesbureau McKinsey stelt in een studie dat de kansen van IoT nog nauwelijks worden benut en de potentie wordt onderschat. De technologie zou nog 4 tot 11 biljoen kunnen bijdragen aan de economie. Volgens het TNO zullen in 2020 meer dan 50 miljard bedrijven met elkaar verbonden zijn, zonder menselijk interface. Dat is wat Internet of Things is, legt Hylarides uit. Het verbinden van apparaten (sensoren en actuatoren) via internet die gegevens uitwisselen, zonder tussenkomst van mensen. 

Hylarides vervolgt zijn verhaal met informatie over de Smart Industry en Industrie 4.0, wat mogelijk gemaakt wordt door nieuwe ontwikkelingen als 3D printing, Adaptive Robots, IoT, Big Data en Cloud technologie. Dit verhaal hoorden we eerder op Exact Live 2015, dus hier gaan we niet verder op in. (Artikel gemist? Lees het hier!)

Voorafgaand aan de presentatie werd ons op de site van ICT & Logistiek beloofd dat er inspirerende praktijkvoorbeelden getoond zouden worden van MKB bedrijven die IoT al succesvol inzetten. We krijgen er 2, beide uit de agrarische sector. 

IoC (Internet of Cows)

Een voorbeeld dat gegeven wordt is dat van Internet of Cows. Doordat een boer elke koe voorziet van een halsband met een sensor, kan informatie van een koe gemakkelijk worden doorgegeven aan het control center. Hierdoor hoeft een boer niet constant de wei in om te kijken hoe het met de desbetreffende koe gesteld is. 

Predictief onderhoud

Een ander voorbeeld dat gegeven wordt is dat van predictief onderhoud. Het onderhoud aan technische installaties kan in 3 categorieën worden opgedeeld: correctief, preventief en predictief. Correctief onderhoud verstoort de productie, dat wil je dus voorkomen met preventief en predictief onderhoud. Bij preventief onderhoud komt het vaak voor dat onderdelen te vroeg worden vervangen. Door middel van metingen als olie-analyses, infrarood- en ultrasoon inspecties en trillingsmetingen wordt predictief onderhoud mogelijk. Hierdoor kan te alle tijd de staat van een installatie worden gecheckt en tijdig onderhoud worden ingepland. In dit voorbeeld wordt een grote agrarische landbouwmachine genomen, maar dit heeft betrekking op vele sectoren. Dit wordt mogelijk gemaakt door Internet of Things. 

Een kort verhaal met tot de verbeelding sprekende voorbeelden, over de grote mogelijkheden van Internet of Things. Met wat minder diepgang over welke rol Exact hier precies in kan spelen. Er wordt gesproken over eenmalig registeren in de waardeketen (in plaats van bijvoorbeeld per afdeling), zowel intern als extern in het bedrijf, met behulp van Exact Software. Dit verhaal hebben we ook eerder al gehoord (lees het artikel daarover hier) en heeft ons inziens weinig met Internet of Things te maken. 

Meer informatie over IoT?

Vragen over Internet of Things?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer