085-0494494

Home > ERP implementatie > Top 10 ERP voorspellingen 2016

Top 10 ERP voorspellingen 2016

11 december 2015

Het jaar, dat vol zat met nieuwe en interessante ontwikkelingen, is weer bijna voorbij. In plaats van terug te kijken naar dit jaar, kijken we vast vooruit naar het volgende. Net als vorig jaar stellen we een top 10 op met voorspellingen voor 2016.

Wat gaat er het komende jaar allemaal veranderen in ERP, en wat blijft juist hetzelfde? Bent u benieuwd of we het vorig jaar bij juiste eind hadden? Lees het artikel van een jaar geleden hier.

1. Uitdaging van “The Big Three”

Ondanks dat de Tier I systemen niet per se zullen veranderen, zal het verschil tussen de Tier I, Tier II en Tier III dit zeker wel doen. Er komen simpelweg te veel opties en geavanceerde technologieën op de markt, om te blijven volhouden dat de top 3 (SAP, Oracle en Microsoft Dynamics) de enige pakketen zijn die in de behoeften van grote -en  middelgrote bedrijven kunnen voorzien. 

2. Steeds meer midden- en klein bedrijven adopteren ERP systemen

Tot op heden hebben grote bedrijven vaak concurrentievoordeel door betere technologie, zoals ERP systemen, die alleen geschikt en betaalbaar waren door grotere bedrijven. Echter zorgt nieuwe SaaS ERP software en mobiele technologieën er in toenemende mate voor dat ook midden- en kleinbedrijven kunnen profiteren van kosteneffectiviteit door technologie. Hierdoor wordt het voor hun gemakkelijker de concurrentie met de “grote jongens” aan te gaan. 

3. ERP in de cloud geen trend meer

Veel bedrijven die in de cloud willen migreren, hebben momenteel keuze uit een uitgebreid (en meestal betaalbaar) aanbod van ERP leveranciers. Deze trend zal blijven doorzetten, maar het nieuwe is er van af. Het wordt steeds algemener geaccepteerd en normaal dat bedrijven in de cloud (gaan) opereren. De cloud is er, en de mogelijkheden zijn duidelijk. Het is niet langer de vraag hoe de cloud zich blijft ontwikkelen, maar welke organisaties er wel of niet gebruik van gaan maken.

4. Groeiende rol van ERP door IoT

Steeds meer (draagbare) apparaten, vervoersmiddelen en machines worden aangesloten aan het internet, het Internet of Things (IoT). Ook bedrijven maken hier veelvuldig gebruik van en dit zal alleen maar blijven groeien. Door al die extra gegenereerde data is er een groeiende vraag naar systemen die grote hoeveelheden data (big data) kunnen analyseren, zodat bedrijven kunnen profiteren van inzichten die hieruit voortvloeien. En dat is waar ERP software een toenemende rol in zal gaan vervullen. 

5. Tweedeling tussen succesvolle en falende ERP implementaties blijft bestaan

Mislukte ERP implementaties zullen niet snel verdwijnen, waarschijnlijk nooit. Maar er zijn nog steeds vele succesverhalen. Het verschil tussen de twee extremen zal echter steeds transparanter worden. Steeds duidelijker zal worden dat bedrijven die veel aandacht besteden aan effectief projectmanagement, analyse van bedrijfsprocessen en daarnaast organisatorisch verandermanagement toepassen, een veel grotere kans van slagen hebben dan degene die dit niet doen. 

6. Mislukt ERP project herstellen wordt steeds lastiger

Omdat ERP projecten blijven mislukken, zal de vraag naar experts die dit kunnen oplossen toenemen. Wellicht zelfs meer dan de traditionele projectmanager. Om een mislukt project om te draaien is een goede skill nodig, die de vinger kan drukken op het pijnpunt, en kan zien waar het mis is gegaan én waarom. En nog belangrijker, wat er moet gebeuren om het project en daarmee de onderneming weer op de rails te krijgen. 

7. Best of Breed systemen blijven toenemen in populariteit 

Hetzelfde vertelden we vorig jaar in onze voorspellingen voor 2015 maar dit zal ook in het komende jaar blijven toenemen. Omdat behoeften van bedrijven steeds specifieker worden en specifieke applicaties steeds beter te combineren zijn, ontstaat er minder behoefte aan een ERP systeem dat probeert in één systeem in alle behoeften te voorzien. Best of Breed oplossingen zullen dan ook een toenemend marktaandeel gaan krijgen. 

8. Toenemende populariteit EAI en SOA

Doorgaand op het bovenstaande, wordt het door technieken als SOA (Service Oriënted Architecture) en EAI (Enterprise Application Integration) steeds eenvoudiger om toepassingen van bedrijfssoftware met elkaar te integreren. Hierdoor neemt de populariteit van ERP iets af. Dit mede omdat bedrijven door fusies of overnames worden geconfronteerd met nieuwe bedrijfsprocessen, die niet worden gedekt door een ERP systeem. 

9. Maatwerk wordt de maatstaf

Het woord “maatwerk” is voor vele CFO’s en CIO’s een woord dat liever gemeden wordt. Dit omdat er normaliter veel arbeid en hoge kosten aan verbonden zijn. Toch is bij 9 van de 10 ERP implementaties maatwerk nodig. ERP systemen worden echter steeds flexibeler, waardoor het leveren van maatwerk steeds gemakkelijker wordt. 

10. ERP implementaties worden steeds technischer

De meeste van bovenstaande ontwikkelingen hebben als gevolg dat ERP implementaties steeds technischer worden. De techniek wordt steeds complexer, met als gevaar dat bedrijven heel erg afhankelijk worden van IT, en organisatorische veranderingen minder aandacht krijgen. Voor elk proces een technische oplossing, zonder de vraag of het proces wel juist is. Dit is niet per se een goede ontwikkeling. Een ERP implementatie is namelijk een goed moment om de bedrijfsprocessen te analyseren en waar nodig te herzien. ERP implementaties blijken succesvoller wanneer dit wordt gezien als een transformatie van het bedrijf, in plaats van alleen een verandering in het IT landschap. 

 

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

1 reacties

Mooie trends voor ERP en zeek zeker nu ook voor klein en middenbedrijf een goede manier om de organisatie te organiseren, Maatwerk is ERP is echter kostbaar, ook in onderhouden. De trend van koppeling met andere applicaties lijkt meer voor de hand liggend. Wel zaak om ook hier het aantal applicaties niet oneindig te laten groeien.

2016-02-04 07:51:20 door Anton

Reageer