085-0494494

panel
Home > ERP implementatie > People, Process, Technology

People, Process, Technology

14 januari 2016

We plaatsten de afgelopen tijd een paar gastblogs ERP leveranciers uit onze leveranciersmatrix. Vandaag gaan we echter in op onze eigen visie op ERP implementaties. Dit doen we met onderstaand artikel: People, Process, Technology. 

Eerdere gastblogs gemist? Lees ze hier: “Business case achter uw ERP implementatie” & “De nieuwe economie“.

People, Process, Technology: dé 3 elementen voor een succesvolle transformatie

De implementatie van nieuwe bedrijfssoftware, met name die van ERP software, is een grote verandering. Tevens is het een goed moment om bedrijfsprocessen nog eens goed te analyseren en waar nodig te herstructureren. Wat echter te vaak gebeurt, is dat bij deze bedrijfstransformatie de focus enkel gelegd wordt op strategieën om bedrijfsprocessen te herstructureren en verbeteren. Om dan vervolgens te kijken welke softwareleverancier hier goed op aansluit. Dit is niet per se verkeerd, maar het gaat verder dan processen en technologie alleen. Het menselijke aspect van deze grote verandering wordt te vaak over het hoofd gezien. Met als gevolg dat een transformatie niet de gewenste resultaten oplevert. Uit diverse onderzoeken blijkt dat bij meer dan 50% van de pogingen om bedrijfsprocessen te herstructureren, de gestelde doelen niet behaald worden en/of zichzelf niet kunnen onderhouden op de lange termijn. De meest voorkomende oorzaak van het falen van dergelijke projecten, is dat er niet genoeg aandacht is geweest voor de cultuur van de organisatie. 

Onze ervaring is dat problemen met communicatie, onderlinge relaties en persoonlijke vaardigheden de meest voor de hand liggende oorzaken zijn voor ERP implementaties die mislukken. Waar software leveranciers vaak aangeven “de taal van de klant te spreken”, weet in de praktijk alleen de klant over welke “taal” dit dan precies gaat. En vaak is dat voor het bedrijf zelf al moeilijk te definiëren. Het is echter lastig om de focus te leggen op het menselijke aspect. Wij kunnen u hier goed bij helpen, en komen graag met u in contact!

Voor elk bedrijf dat overweegt een investering te doen in technologie, is de boodschap simpel: Kijk in de aanpak van het selectie- en implementatieproces naar technologie, processen én mensen. Dit zorgt ervoor dat uw kansen op succes van de implementatie worden verhoogd en in de toekomst beoogde bedrijfsresultaten worden behaald.  

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer