085-0494494

Home > Gartner > Gartners ERP leiders: sterkten en aandachtspunten

Gartners ERP leiders: sterkten en aandachtspunten

24 februari 2016

Gartner is leidend als het gaat om onderzoek over (onder veel andere) bedrijfssoftware en komen regelmatig met interessante rapporten, inclusief mooie kwadranten. We kijken dan ook elk jaar weer uit naar een nieuwe “Magic Quadrant”, voornamelijk naar de kwadrant van Single-Instance ERP systemen

Single-instance ERP systemen

“Single-instance ERP” staat voor een enkel systeem van een leverancier, als bijvoorbeeld SAP of Oracle, dat in alle aspecten van de behoeften van een bedrijf voorziet, zonder hier verschillende applicaties aan toe te moeten voegen. Hierdoor staan er veel ERP oplossingen niet in het kwadrant, zoals bijvoorbeeld Microsoft Dynamics NAV of Fujitsu Glovia. Dat een ERP systeem niet in de kwadrant staat, wil daarom niet zeggen dat de oplossing niet interessant is voor een bedrijf. In onderstaande kwadrant ziet u dat Gartner de oplossingen verdeelt in ERP leiders (Leaders), Uitdagers (Challengers), Visionairs en Niche players. 

Gartner Magic Quadrant 2015

Wilt u meer lezen over bovenstaande Magic Quadrant? Lees dan ook het artikel “Highlights uit Gartners Magic Quadrant 2015“. Of download op de website van Gartner het volledige onderzoeksrapport. 

ERP leiders

De ERP leiders SAP Business All-in-One en IFS Applications zijn volgens Gartner niet per definitie de bedrijven met de grootste omzet, maar hebben producten met een bewezen staat van dienst. Daarnaast hebben ze een duidelijke strategie om hun producten toekomstbestendig te houden, zonder daarmee grote problemen bij huidige klanten te veroorzaken. Ze zijn succesvol in het transformeren van hun producten en applicaties, waardoor de flexibiliteit van processen en informatie toeneemt. Ze hebben structuur aangebracht om hun systemen uit te breiden met branche-afhankelijke oplossingen, vaak in samenspraak met hun partners. Daarnaast hebben ze goede cijfers op het gebied van klanttevredenheid, in vele branches en over de hele wereld. Omdat Microsoft Dynamics AX grotendeels voldoet aan deze beschrijving, en zich op de rand van de lijn bevindt om ERP leider te zijn (zie kwadrant), beschrijven we ook de sterkten en aandachtspunten van deze oplossing. 

 

SAP Business All-in-One

SAP business All-in-One is de merknaam voor ongeveer 700 specifieke oplossingen, die door SAP partners worden geconfigureerd. Veel geconfigureerde oplossingen omvatten “best practices” voor bepaalde bedrijfsprocessen. Daarnaast zijn er vele integraties en uitbreidingen aanwezig die, vooral in het eerste stadium van een implementatie, kunnen helpen. De editie SAP S/4HANA alles wat nodig is voor een complete ERP scope, maar zijn alleen on-premise beschikbaar. Het Hana Cloud Platform kan gebruikt worden als Platform as a Service (PaaS) voor productextensies en IoT (Internet of Things) diensten. SAP Business All-in-One blijft een set van oplossingen die getuigt van een sterke visie en goede executie, vooral geschikt voor middelgrote- en grote bedrijven. 

 • SAP Business All-in-One levert zeer complete ERP oplossingen, geschikt voor vele industriën en landen. 
 • Door de doorontwikkeling van S/4HANA zal Business All-in-One ook beschikbaar gaan worden voor het midden- en kleinbedrijf. 
 • Het grote eco-systeem van partners van SAP zorgt voor een uitgebreide keuze in oplossingen en aanvullende mogelijkheden.

Aandachtspunten

 • Ondanks dat de basis van de code van SAP globaal in te zetten is, zijn specifieke All-in-One oplossingen niet overal toepasbaar. Het kan een uitdaging zijn om support te vinden in bepaalde geografische omgevingen. 
 • S/4HANA is nog jong en er zijn niet veel organisaties die momenteel op het systeem draaien. Door een aantal strategische veranderingen van SAP, bleek het voor veel organisaties lastig om een consistent lange termijn plan te maken voor hun SAP omgeving. 
 • Ondanks de gecommuniceerde strategie van SAP om te simplificeren, blijft Business All-in-One een technologisch complexe oplossing. 

IFS Applications

IFS Applications is een van de weinige leveranciers uit het kwadrant die één enkel ERP systeem levert. IFS applications 9 was de laatste editie van dit systeem en werd uitgebracht in mei 2015. De oplossing is te krijgen in 22 talen en 62 landen (ook in Nederland). De zichtbaarheid en bekendheid van het bedrijf kunnen veel beter, maar volgens Gartner zit hier een stijgende lijn in. Door het combineren van uitbreidingen in het pakket en fundamentele pogingen moderner te worden, is het een van de meest gebruiksvriendelijke systemen die er beschikbaar zijn in de markt. IFS levert een innovatief ERP systeem met een solide support voor het product. Deze gegevens, gecombineerd met een groot bestand van tevreden klanten inclusief goede referenties, zorgt ervoor dat Gartner ze heeft gedefinieerd als leider in het kwadrant. 

Sterktes:

 • IFS Applications heeft een zeer uitgebreid, flexibel en gebruiksvriendelijk ERP systeem, voor middelgrote internationale bedrijven. IFS is voor een grote variatie aan bedrijven een te overwegen oplossing. 
 • De cloud strategie van IFS Managed Cloud is een verstandige strategie, met een globale levering op basis van Microsoft Azure. 

Aandachtspunten:

 • Ondanks de nodige marketingactiviteiten, blijft IFS een minder bekende ERP leverancier. Dit werkt bij de keuze van een leverancier nog wel eens in hun nadeel.
 • De samenwerking met partners die het product aan klanten leveren, kan een stuk beter. Hoewel hier hard aan gewerkt wordt (onder andere door middel van de IFS Academy) is hier nog een grote slag te slaan. Zowel in de kwaliteit als de kwantiteit van de partners van IFS. 

Microsoft Dynamics AX

Dynamics AX is het vlaggenschip van Microsoft voor ERP oplossingen voor middelgrote- en grote organisaties. In de laatste 4 jaar is AX aanzienlijk verbetert, met als toppunt de release van AX 2012 R3. De eerstvolgende release, van AX7, komt volgende maand uit. 

Sterkten

 • Microsoft Dynamics AX is een zeer sterke oplossing voor vele middelgrote- en grote organisaties. 
 • Het product is zeer goed geïntegreerd bij andere Microsoft producten, zoals Office en Office 365, Dynamics CRM en Sharepoint. 

Aandachtspunten

  • Het aantal implementaties van AX 2012 R3 zijn het laatste jaar toegenomen, en de feedback is over het algemeen goed. Met de groei in vraag naar het product is echter niet adequaat omgegaan, zowel door Microsoft als zijn partners. 
  • Het licentiemodel van Microsoft houdt er geen rekening mee dat in AX geïntegreerde Micrsoft systemen “read-only” toegang nodig kunnen hebben. Hierdoor moet elke gebruiker van een ondergeschikt Microsoft systeem (bijvoorbeeld CRM) een AX licentie hebben. Microsoft geeft aan dit met de release van AX7 opgelost te hebben.

 

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer