085-0494494

panel
Home > ERP implementatie > Lessons learned: waarom faalt een ERP project?

Lessons learned: waarom faalt een ERP project?

19 april 2016

Het falen van een ERP project gebeurt niet zomaar, hier gaat een uitgebreid proces aan vooraf. Problemen en risico’s zijn zich al lang aan het ontwikkelen, en komen pas aan het licht als de bom klapt. 

Dit resulteert altijd in hetzelfde, de stekker wordt uit het project gehaald. En daarbij volgen soms nog ontslagen, of zelfs rechtszaken. Dat is allemaal een verspilling van tijd, geld en middelen zonder een enkel resultaat, behalve wellicht een geleerde les. Door de vele gesprekken die we met klanten hebben gehad, weten we inmiddels waardoor projecten meestal falen. Onze lessons learned:

1. Onrealistische verwachtingen

Vaak zijn er aan het begin van een project onrealistische verwachtingen. Gemiddeld stoppen bedrijven 21 maanden en 7 procent van hun omzet in een ERP implementatie. Dit is echter niet de insteek die bedrijven voorafgaand aan het ERP project hebben. ERP leveranciers, consultants en salesmanagers dragen helaas niet bij aan de informatievoorzieningen hiervan. Bij het verkopen van een ERP pakket en een ERP implementatie wordt het gepresenteerd als iets eenvoudigs. Daarnaast worden de risico’s niet goed doorgenomen. Dit soort onrealistische verwachtingen aan het begin van een project kunnen een sneeuwbal effect tot gevolg hebben, waardoor slechte beslissing op slechte beslissing wordt genomen.

2. Te veel maatwerk en te weinig focus op data migratie

De meeste bedrijven beginnen aan een implementatie met het idee dat er weinig tot geen maatwerk nodig zal zijn. Dit is echter bij bijna 90% van de implementaties niet het geval. Daarnaast is een probleem met de data migratie een veelvoorkomende oorzaak van een vertraagde ERP implementatie. Niet ingecalculeerd maatwerk is voor veel consultants ideaal: ze kunnen hun skillset goed toepassen en kunnen meer declarabele uren schrijven. Data migratie is echter iets wat de meeste consultants niet leuk vinden. Een consultant zou dit dan ook graag naar de klant of iemand anders doorschuiven. Toch zijn zowel maatwerk als data migratie zeer technische uitdagingen die ervoor kunnen zorgen dat een projectplanning uit de bocht vliegt. Het is daarom van kritiek belang om aan beide punten goed te werken, van het begin af aan. Hulp van een consultant die op beide gebieden uit de voeten kan is dan zeker geen overbodige luxe. 

3. Te weinig support en interesse vanuit het management

Zonder complete support vanuit het management zal een project zonder twijfel mislukken. Als het management gaat tekenen voor een ERP budget dat uitgegeven kan worden, houdt het hier niet op. Ze moeten dan ook helpen om het ERP project succesvol te maken. Er moeten belangrijke beslissingen gemaakt worden over herziening van bedrijfsprocessen, problemen bij organisatorisch verandermanagement moeten worden opgelost, middelen moeten beschikbaar gesteld worden en vele andere belangrijke beslissingen worden genomen. Het ERP project zal falen als er niet volle committent is vanuit het bestuur van uw organisatie.

 

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer