085-0494494

Home > ERP implementatie > 3 beroemde ERP implementatie missers

3 beroemde ERP implementatie missers

13 mei 2016

Vandaag, op vrijdag de 13e, leek ons een mooi moment om eens terug te kijken naar een aantal bedrijven die goed pech hebben gehad met een ERP implementatie.

Of nou ja, pech… Voordat de bom klapte waren er bij 2 van de 3 onderstaande missers al een hoop fouten vooraf gegaan, en zat het er al een poosje aan te komen dat het mis zou gaan. Nummer drie, de ERP implementatie van HP, hadden hun zaken het beste voor elkaar, en kunnen daarom het meest van pech spreken. 

1. Risk everything – Nike

Nike deed in 2000 een grote investering (400 miljoen dollar) in een nieuw supply chain en ERP systeem. Dit resulteerde in een verlies in sales van 100 miljoen dollar, een depressie in voorraad van 20% en een collectie aan rechtszaken. Het project, waarin de ERP, CRM en supply chain van Nike in één systeem samen moesten worden gebracht, faalde hopeloos. Vice-president Wolfram vindt het nog steeds verschrikkelijk dat iedereen het bedrijf kent als het bedrijf met de “swoosh-marketing” en de associatie met wereldberoemde atleten, maar de IT wereld ze nog steeds ziet als het bedrijf die in 2000 hun supply chain door de war gooide. Vooral opvallend was de systeemfout die ervoor zorgde dat er veel meer Air-Garnett sneakers kwamen dan waar de markt om vroeg, terwijl er veel te weinig Air Jordans werden geproduceerd voor de vraag van de markt. 

2. Waste Management vs SAP

In 2005 begon de deal tussen SAP en het Amerikaanse bedrijf Waste Management (WM). De bedoeling was dat SAP binnen 18 maanden nieuwe ERP software geïnstalleerd zou hebben voor het bedrijf. Dit duurde echter veel langer. In maart 2008 klaagde Waste Management SAP aan voor frauduleuze sales spelletjes, dat volgens het hun de oorzaak was van de misser. SAP liet dit echter niet op zich zitten, en klaagde Waste Management op zijn beurt aan, waarbij de claim was dat WM had gefaald hun bedrijfsbehoeften goed in kaart te brengen en onbekwame eindgebruikers en managers aan het project lieten werken. In de zomer van 2008 vlogen de beschuldigingen nog steeds over tafel en bleef het project vertragen. Een implementatie van 18 maanden was toen al meer dan 3 jaar bezig… (Meer weten? Lees het complete verhaal hier)

3. “Veel kleintjes maken een grote”  – HP

De poging tot centralisatie van versnipperde ERP systemen naar één systeem, laat zien dat je bij ERP project management met alle mogelijk scenario’s rekening moet houden. En niet alleen dat, er moeten ook actieplannen zijn voor als er iets, of heel veel, misgaat. Dat laatste gebeurde bij HP in 2004. HP had uitgebreid rekening gehouden met alle mogelijke scenario’s en wisten wat er allemaal mis kon gaan met het ERP project. Maar ze hadden er geen rekening mee gehouden dat er zoveel mis zou gaan als dat gebeurde. (Nieuwsgierig wat er allemaal mis ging? Lees dan dit artikel van CIO)

Het mislukte project kostte HP uiteindelijk 160 miljoen dollar. Dit was 5 keer het bedrag dat vooraf begroot was voor de implementatie. Toenmalig CIO van HP, Said Gilles Bouchard, zei hierover: “We had a series of small problems, none of which individually would have been too much to handle. But together they created the perfect storm.”

Dit zijn een aantal beroemde missers, er zijn echter nog vele andere voorbeelden van mislukte ERP implementaties te noemen. Wellicht niet heel raar, er kan veel misgaan bij ERP implementatie trajecten. (Lees daarover ook eens onze whitepaper: grootste missers bij implementatie-trajecten)

Maar het is wel onnodig. Zorg daarom dat u goed bent voorbereidt, door onder andere de juiste software te selecteren en de bedrijfsbehoeften goed in kaart te brengen. Wij kunnen u daarbij helpen: neem contact met ons op of vul de keuzehulp in!

Bron: CIO

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

1 reacties

[…] een ERP implementatie vaak mislukt. Niet alleen bij kleinere bedrijven, maar ook bijvoorbeeld bij Nike, Waste Management, HP en […]

2020-07-13 13:12:13 door Hoe een ERP implementatie-project sucesvol af te ronden

Reageer