085-0494494

Home > ERP implementatie > Welk ERP systeem is het juiste voor uw bedrijf?

Welk ERP systeem is het juiste voor uw bedrijf?

27 mei 2016

Bij de keuze van een ERP systeem zijn er verschillende afwegingen die gemaakt moeten worden. Daarnaast zullen diverse termen om uw oren vliegen. SaaS, PaaS, cloud, On- premise, best of breed en de vele andere opties en mogelijkheden kunnen soms overweldigend zijn. 

Veel opties hebben lijkt natuurlijk prachtig. Met zoveel opties zal de juiste er zeker tussen zitten, hoor ik u denken. Het probleem is echter, hoe komt u erachter welke dat is? Dit is een lastig proces. Om u een beetje op weg te helpen geven we u hieronder al een een aantal belangrijke afwegingen die u moet maken alvorens te kiezen voor ERP software

On Premise vs. cloud

Een van de eerste punten om te overwegen is bepalen of u in bezit wilt zijn van de software binnen de muren van uw IT-afdeling, het wordt gehost in de cloud of een SaaS oplossing het beste bij uw bedrijf past. Als u een grote en complexe organisatie heeft met een grote behoefte aan controle van IT, kunt u waarschijnlijk beter kiezen voor een On-Premise ERP systeem. Heeft u een kleine maar snelgroeiende organisatie? Dan zou een SaaS of cloud oplossing toereikend kunnen zijn. Er bestaat ook een tussenoplossing: hybride systemen kunnen voorzien in de flexibiliteit die On-premise biedt, zonder dat het nodig is om een dure IT infrastructuur te bouwen. 

Gestandaardiseerd of flexibel

Er zijn meer dan 200 ERP systemen op de markt, en deze zijn niet allemaal even flexibel. Zo is software van SAP heel strak en gestandaardiseerd in vergelijking met concurrent Microsoft Dynamics. Dit wil niet zeggen dat SAP voor uw bedrijf geen goede oplossing kan zijn. Voor een groot internationaal bedrijf die een systeem zoekt om bedrijfsprocessen globaal te standaardiseren, kan SAP een hele goede keuze zijn. Oplossingen Oracle JD Edwards en Infor zijn daarentegen weer erg flexibel, wat een groot voordeel kan zijn voor een bedrijf dat constant verandert. De keuze van software hangt dus heel erg samen met de identiteit en processen van uw bedrijf. 

Benodigde schaalbaarheid van het ERP systeem

De mogelijkheid tot schaalbaarheid van geselecteerde ERP is een andere belangrijke factor voor selectie. Waar bepaalde systemen uniek en goed gespecificeerd zijn op uw industrie, is het mogelijk dat ze niet goed schaalbaar zijn. Als uw bedrijf hard groeit, of wil diversificeren in producten, markten of klanten kan het zijn dat geselecteerde ERP opeens niet meer toereikend is. Een goede toekomstvisie en “het juiste pad kiezen”, helpt dus bij het selecteren van de beste fit voor uw organisatie. 

Wel of geen ERP systeem 

Na een uitgebreide inventarisatie is er ook een andere conclusie mogelijk. Wellicht heeft u helemaal geen nieuw ERP systeem nodig. Het kan zijn dat door goede analyse en uiteindelijke verbetering van processen die binnen het huidige systeem mogelijk zijn, de gewenste verbetering van uw bedrijf al kan worden bereikt. Dit zult u echter nooit van een ERP leverancier horen, want deze wil graag zijn oplossing verkopen. Maar als een andere oplossing dan een nieuw ERP systeem mogelijk is, is dit waarschijnlijk een stuk goedkoper. Kijk hier dus goed naar. 

Wat de uitkomsten van de analyse naar systemen ook is, het zal nooit 100 procent perfect zijn. Er zijn altijd voor- en nadelen bij de keuze van een systeem, ook als dit de beste keuze voor uw bedrijf is. Het is van belang dat u degene vindt die het meest bij uw bedrijf past. Een objectieve analyse van een onafhankelijk ERP expert kan helpen om ervoor te zorgen dat u de juiste keuze maakt. Wij kunnen u daarbij helpen. Neem contact met ons op of vul de keuzehulp in!

 

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer