085-0494494

Home > ERP implementatie > Is de planning van uw ERP implementatie realistisch?

Is de planning van uw ERP implementatie realistisch?

16 juni 2016

Als u heeft besloten een nieuw ERP systeem aan te schaffen, heeft u deze beslissing waarschijnlijk genomen met hoge verwachtingen. U gaat er vanuit dat de nieuwe software problemen gaat verhelpen waarmee uw organisatie op dit moment te maken heeft. 

Sommige verwachtingen zijn soms echter te hooggespannen en is een veelvoorkomende oorzaak bij problemen met een ERP implementatie. Zo wordt te vaak verwacht dat nieuwe software snel kan worden geïmplementeerd, veel organisaties hebben moeite met maken van een goede planning. Meer dan 70 procent van de organisaties doen langer over een implementatie dan dat ze vooraf bedacht hadden. Dit komt vooral omdat verwachtingen vooraf onrealistisch waren. Dit is echter grotendeels te voorkomen als u rekening houdt met een aantal zaken:

Vergelijk met andere organisaties

Een nieuw software pakket, van begin selectie tot einde implementatie duurt gemiddeld een jaar á anderhalf jaar. Veel software leveranciers zullen echter vertellen dat hun systeem binnen een aantal maanden kan worden geïnstalleerd en geïmplementeerd. Dit is echter bijna nooit realistisch. Dit ideale scenario zal alleen mogelijk zijn als alles in een keer perfect gaat. Dat is niet heel realistisch! Met dat in het achterhoofd is het heel waardevol om uw bedrijf te vergelijken met andere bedrijven met soortgelijke implementaties, en onder andere te weten hoe lang zij over een implementatie deden. Dit geeft een houvast bij het maken van de eigen implementatie planning. 

Korrel zout

Neem een ERP salespitch met een korrel zout. Mooie verhalen over een snelle implementatie door bijvoorbeeld gebruik SaaS, voor geconfigureerde instellingen en andere mechanismen kunnen de perceptie van een snelle implementatie creëren. Als de voorgedragen oplossingen voor snelle implementatie precies aansluiten op uw bedrijfsprocessen en personeel is dit wellicht ook mogelijk. Maar dat dit 100% aansluit, is nooit het geval. De meeste tijd van een ERP implementatie zit in het in kaart brengen en veranderen van bedrijfsprocessen en organisatorisch verandermanagement, niet in de software implementatie zelf. 

Stel een heldenteam samen

Implementaties duren vaak langer dan verwacht omdat het projectteam geen effectieve controle heeft over het project. Met een strakke controle over het project kan worden gezorgd dat zaken als maatwerk, groeien van de scope en andere valkuilen er niet voor zorgen dat de planning te veel uitloopt. Zorg ervoor dat duidelijk is wie waar over beslist in welke processen, en weet zeker dat uw team in staat is om elke beslissing goed te analyseren voordat het wordt doorgevoerd. Kortom: zorg voor ERP implementatie helden!

Weet waar de valkuilen zitten

Veel organisaties en interne teams zijn geen experts op het gebied van ERP implementatie. Hierdoor kunnen ze niet altijd goed inzien wanneer een project dreigt te vertragen en waarom dat gebeurt. Het is daarom niet onverstandig om onafhankelijke expertise in huis te halen, die verwachtingen en aannames kan filteren en om kan zetten in een helder plan. 

Zorg voor een uitgebreid implementatieplan

Wanneer overwegingen  en beslissingen op belangrijke punten (zoals de 4 bovenstaande) missen in een implementatieplan, heeft u waarschijnlijk niet een heel realistisch plan gemaakt. Zorg ervoor dat het implementatie plan alle activiteiten, afwegingen en beslissingen bevat voor de complete ERP implementatie en bedrijfstransformatie. 

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer