085-0494494

Home > ERP implementatie > Zo tackel je de risico’s van een ERP implementatie

Zo tackel je de risico’s van een ERP implementatie

08 juni 2016

Een ERP implementatie is nooit zonder risico’s.  Een mislukking compleet uitsluiten is dan ook zo goed als onmogelijk.

Maar risico’s van een ERP implementatie kunnen wel goed worden ingecalculeerd en grotendeels worden gemeden. Dit doe je onder andere door te letten op onderstaande punten.

Erken dat een implementatie een risicovolle gebeurtenis is

Als de implementatie van ERP software gemakkelijk was geweest, waren er vanzelfsprekend ook wel meer succesvolle implementaties geweest. Een ERP leverancier kan u wellicht vertellen dat hun software helemaal niet risicovol is, terwijl de waarheid is dat ze uw complete bedrijf zullen transformeren en uit elkaar trekken. Neem de selectie van een ERP systeem serieus, en probeer door de salespitch heen te kijken door goede vragen te stellen. (Vraagt u zich af wat voor vragen? Lees daarover dit artikel.)

Focus op risico’s op de lange- én korte termijn

Voor veel managers zijn risico’s van een ERP implementatie slechts tweedelig: de implementatie is niet op tijd klaar of het budget wordt overschreden. Dit zijn echter risico’s op de korte termijn. Belangrijke en veel grotere risico’s zijn die op langere termijn, ver na de implementatie. Verloren bedrijfsvoordelen, verminderde productiviteit en beschadigde bedrijfsprocessen door foutieve implementatie kunnen een organisatie op de lange termijn veel meer kosten dan een implementatie die over budget is gegaan. Om dit risico te tackelen moet je onder andere plannen op het gebied van de realisatie van bedrijfsvoordelen en organisatorisch verandermanagement meenemen als een deel van het implementatieplan. 

Wees waakzaam op interne en externe voorkeuren

Wellicht hebben medewerkers of managers al vooraf een voorkeur voor een bepaalde systeem of leverancier, bijvoorbeeld omdat dit al jaren wordt gebruikt binnen het bedrijf.  Dit wil echter niet zeggen dat dit ook de juiste keuze is. Het is goed om de verschillende mogelijkheden goed te evalueren om te komen tot een juiste fit voor uw bedrijf. Daarnaast komt het ook vaak voor dat externe ERP consultants bevooroordeeld zijn, bijvoorbeeld omdat ze financieel meer voordeel hebben bij een bepaalde oplossing. Daarnaast moet je uitkijken dat een consultant niet te veel focust op het technische aspect van een implementatie, maar zich meer focust op herziening van bedrijfsprocessen en verandermanagement. Dit zijn namelijk aspecten die een veel groter risico met zich meebrengen dan technische aspecten (ook al zijn deze ook belangrijk). Als u een consultant voor selectie of implementatie inschakelt, zorg dan voor een onafhankelijk expert die kijkt naar de voordelen voor uw bedrijf, en niet dat van zichzelf. 

Een ERP implementatie is geen DIY project

Do-It-Yourself is niet de juiste weg bij een ingewikkeld proces als een ERP implementatie. Om zelf de implementatie te verzorgen zonder extern advies is zeer risicovol. Het is beter om iemand in te huren die expert is in dit soort bedrijfsveranderingen. Kijk daarbij dan ook naar een consultant die in alle aspecten van een ERP implementatie kan uitblinken, zoals organisatorisch verandermanagement, training van medewerkers, analyse en verbetering van bedrijfsprocessen, projectmanagement en technische en functionele aspecten van beschikbare software.

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer