085-0494494

Home > ERP implementatie > Wat u kunt doen als een nieuw ERP systeem niet haalbaar is

Wat u kunt doen als een nieuw ERP systeem niet haalbaar is

29 juni 2016

Vorige week schreven we dat het eigenlijk nooit de juiste tijd is voor een nieuw ERP systeem. Er is altijd wel een reden te bedenken om het niet te doen. (Nieuwsgierig? Lees dan eerst dit artikel)

Toch kan in de meeste gevallen op de lange termijn geconcludeerd worden dat nieuwe ERP software de juiste keuze is. Maar natuurlijk, voor sommige bedrijven geldt nu eenmaal dat die investering op dit moment niet mogelijk is, omdat ze het risico dat het met zich meebrengt niet kunnen dragen. Maar ook voor hun is er hoop. Als een bedrijf echt toe is aan verandering, maar zich momenteel geen nieuw ERP systeem kan permitteren, zijn er nog een aantal andere zaken die eerst gedaan kunnen worden: 

Analyseren en verbeteren van bedrijfsprocessen

Als u het bovenstaande probleem herkent, is uw organisatie op dit moment waarschijnlijk al een hoop geld en middelen aan het verspillen door inefficiënte en handmatige processen. Een nieuw ERP systeem is een manier om dit te verbeteren, maar geen goedkope manier. Herstructuren van bedrijfsprocessen is een stuk goedkoper en met minder risico. Daarnaast is er sneller resultaat te zien. Kijk hoe door relatief simpele aanpassingen in processen efficiënter en beter gewerkt kan worden, of laat een expert dit doen. Als deze “gemakkelijke” veranderingen zijn doorgevoerd is er naast de voordelen op korte termijn ook een ander groot voordeel. Op het moment dat er wel ruimte is voor de aanschaf van een nieuw ERP systeem, kan dit veel sneller dan gebruikelijk, omdat een zeer belangrijk deel van een ERP implementatie al is gerealiseerd. 

Organisatorische veranderingen

Sommige relatief eenvoudige organisatorische veranderingen kunnen al genoeg zijn om de huidige situatie te verbeteren. Zo is bij een ERP implementatie goed denkbaar dat het project tijdelijk wordt stopgezet, om goed te kijken naar door te voeren veranderingen om uiteindelijk meer uit het systeem te halen. Denk bijvoorbeeld aan rollen van werknemers en eindverantwoordelijken. U kunt alvast gaan werken aan het elimineren van resistentie voor een systeem dat in de toekomst moet worden aangeschaft. Dit zijn zaken die erg zullen bijdragen aan een succesvolle implementatie als het moment uiteindelijk toch daar is. 

Mogelijkheden van het huidige systeem

Is uw huidige systeem oud, onhandig en heel erg uit de tijd? Wellicht kan het toch, met wat aanpassingen, nog een paar jaar mee kan. Een upgrade of re-configuratie kan ervoor zorgen dat u de aanschaf van een nieuw systeem nog even kunt uitstellen. Het is zeker niet ideaal voor de lange termijn en aanraden doen we het ook niet. Maar als de middelen voor een aanschaf er echt niet zijn, kan dit de pijn verzachten op de korte termijn zodat u tijd krijgt om ervoor te zorgen dat een nieuw ERP systeem haalbaar wordt. 

ERP is niet altijd de oplossing

Bij de aanschaf van bedrijfssoftware hoeft het niet per se alles of niets te zijn. Het kan goed zijn dat een of meerdere kleinere systemen al toereikend zijn om uw organisatie verder op weg te helpen. Zo hebben bedrijven soms genoeg aan een nieuw E-commerce, CRM of HRM systeem. Dit is een stuk goedkoper en laagdrempeliger dan een uitgebreid nieuw ERP systeem. Is een ERP systeem in de toekomst nog steeds een wens? Dan is het aan te raden u goed te oriënteren op de mogelijkheden van integratie. Het is namelijk wel handig dat een aangeschafte E-commerce- of CRM softwareoplossing ook toepasbaar is in het toekomstige ERP systeem.

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer