085-0494494

panel
Home > ERP implementatie > ERP software van toen en nu

ERP software van toen en nu

07 juli 2016

“ERP is dood”, lees je met regelmaat. Er zijn vele artikelen en blogs over geschreven, maar de conclusie is meestal hetzelfde: ERP software zoals we het kenden is inderdaad overleden. 

Dit is wellicht een vreemde uitspraak voor ons, aangezien we onafhankelijk advies en consult geven bij selectie van bedrijfssoftware, met name ERP. Maar de uitspraak “ERP is dood” is goed uit te leggen als je naar de historie van ERP software kijkt. 

Historie van ERP software in het kort

In de jaren ’60 en ’70 werd een MRP (Material Resource Planning) systeem ontwikkeld, om ervoor te zorgen dat productiebedrijven hun productie en inventarisatie management beter konden managen en automatiseren. De evolutie van deze software duurde voort tot de jaren 90, waar het uiteindelijk doorontwikkeld was tot een systeem dat binnen alle lagen van het hele bedrijf aanwezig was. Denk aan zaken als voorraadbeheer, financiële rapportage en order invoer. Dit werd MRP II genoemd. De M van Material was gaan staan voor Manufacturing. Dit MRP II systeem was de voorloper van ERP zoals we het nu kennen. 

In de jaren ’90 stonden bedrijven als SAP, Oracle, JD Edwards en andere grote ERP leveranciers op, die gingen voorzien in de (software)behoeften van grote productiebedrijven. Een aantal jaren later, in het nieuwe millennium, kwamen hier in toenemende mate leveranciers bij, die software ontwikkelden voor het midden- en middenkleinbedrijf. Denk aan Microsoft Dynamics, Infor en Epicor. 

Het huidige ERP software landschap

De “dood van ERP software” is geen verassing. Al jarenlang zijn er ontwikkelingen die zijn langzame dood in werking zetten. Zo kwamen er (en komen er nog altijd) steeds meer mogelijkheden. Vandaag de dag hoeft een bedrijf niet per se te kiezen voor een standaard ERP systeem. Er zijn vele verschillende opties, zoals SaaS, cloud, On-premise en best of breed.

Daarnaast is ERP software beschikbaar geworden voor iedereen. Een aantal jaren geleden was een ERP systeem voornamelijk bedoeld en gebouwd voor grote bedrijven. Tegenwoordig is het, door de vele opties en mogelijkheden, beschikbaar en toepasbaar geworden voor elk bedrijf uit alle branches. 

ERP systemen zoals we ze kennen hebben een slechte reputatie. Ondanks de vele voordelen van een ERP systeem, falen er nog steeds te veel implementaties. Bij een kleine implementatie is dit erg vervelend, maar niet dramatisch. Maar bij een dure, tijdrovende en risicovolle ERP implementatie vinden bedrijven het lastig om deze stap te zetten. Dit omdat de einddoelen op het gebied van ROI en andere bedrijfsvoordelen te vaak niet behaald worden. Dit zorgt ervoor dat de standaard ERP markt niet zo goed meer draait als het ooit deed. Deze langlopende ontwikkelingen zorgen voor een onvermijdbare dood van ERP. 

De toekomst

Ondanks dat ERP software zoals we het kennen op zijn sterfbed ligt, is de toekomst van bedrijfssoftware helder en groot. Het landschap verandert echter dusdanig dat vele CIO’s en ERP consultants er nog niet klaar voor zijn. Er zijn een aantal nieuwe zaken waar ze aan zullen moeten wennen in de wereld na ERP. 

Door de vele opties in de markt is er een overvloed van opties, maar ook vele valkuilen. Een goede bedrijfsstrategie moet bepalen welke kant u op gaat. Waar in het verleden en het heden bedrijven direct begonnen met het selectie- en implementatieproces, is het verstandiger een slimme strategie op te stellen waarin wordt aangegeven hoe technologie kan helpen om processen en personeel beter en efficiënter te maken. 

ERP was altijd een duur systeem, dat mede daardoor niet altijd kon voldoen aan de gestelde ROI. Bedrijven legden te vaak de focus op technologie in plaats van processen en mensen. In toenemende mate zien bedrijven technologie gelukkig slechts als een deel van een bedrijfstransformatie, niet meer de hoofdzaak.

Als de tijd onzeker is en de budgetten beperkt, is het laatste wat je wil doen te veel investeren in een ERP project. Voornamelijk als niet zeker is dat het een goede ROI zal opleveren. Technologie installeren kan eventueel later ook nog, zorg er eerst voor dat je het bedrijf op orde krijgt, door de verbetering van bedrijfsprocessen en de organisatorische structuur. Verandering op het gebied van mensen en processen hebben een snellere ROI tegen een lagere prijs, dus is het verstandiger hier te beginnen. Dat zien gelukkig steeds meer bedrijven in. 

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer