085-0494494

panel
Home > SaaS > Wat is de juiste keuze voor mijn bedrijf? SaaS of On-premise?

Wat is de juiste keuze voor mijn bedrijf? SaaS of On-premise?

20 juli 2016

Is het voor mijn bedrijf beter om voor SaaS (Software as a Service) of On-premise te kiezen? Het is een veelgestelde vraag. En het antwoord is niet eenzijdig, het hangt af van verschillende aspecten.

(Weet u niet wat het verschil is tussen SaaS en On-premise? Lees dit dan eerst dit artikelOm u te helpen kiezen zetten we een aantal opties en afwegingen op rij, zodat u beter kan begrijpen wat verschillen zijn tussen SaaS en On-premise ERP oplossingen. 

Sales pitch van SaaS software 

Software as a Service klinkt vaak goed als de verkoper het vertelt. Het is snel en gemakkelijk in te zetten. Er is een lage Cost of Ownership, u betaalt slechts een bedrag per maand in plaats van in één keer een duur systeem aan te schaffen. Mede hierdoor lijkt er een snellere ROI(Return On Investment) te zijn. Er zijn gereduceerde IT middelen nodig, omdat de leverancier het systeem host en onderhoudt. Daarnaast heeft een implementatie SaaS ERP op de korte termijn minder impact op een bedrijf. 

Echter, SaaS oplossingen kunnen verschillende uitdagingen opleveren. Zo zijn vele SaaS oplossingen zeer beperkt als er maatwerk nodig is, de mogelijkheid om de software aan te passen naar de wensen van uw bedrijf zijn er een stuk minder dan bij On-premise. Daarnaast is de integratie met bestaande oudere systemen veel lastiger, soms zelfs onmogelijk. Een ander aspect is veiligheid en vertrouwen. Omdat het systeem niet bij u in beheer is, maar bij de leverancier, heeft u als klant geen goed overzicht op de status en het onderhoud van het systeem. Daarnaast moet de klant maar vertrouwen op het veiligheidssysteem van de leverancier. De klant heeft dit niet helemaal zelf in de hand. 

Nadelen van SaaS ten opzichte van On-premise

Een On-premise systeem aanschaffen is een kostbare aangelegenheid. Maar op de lange termijn kan SaaS ook een hoop geld kosten. Zo kunnen er bijkomende kosten zijn voor bijvoorbeeld extra bandbreedte of dataopslag. Ook zijn de inschrijfkosten voor SaaS vaak duurder dan onderhoudskosten van On-premise software.

Zijn de processen van uw bedrijf complex? SaaS kan uitdagend zijn wanneer wordt uitgebreid naar verschillende afdelingen in een groot bedrijf. Een kostenbesparing proberen te realiseren door te kiezen voor SaaS zal niet vaak werken bij complexe inzet van het systeem. In veel gevallen is het bij een complexe en grote organisatie beter om te kiezen voor een On-premise systeem. 

Checklist SaaS of On-premise

Alstublieft! Een checklist ter evaluatie om de juiste oplossing te vinden voor uw organisatie. Dit zijn vragen die u zichzelf minimaal moet stellen:

  • Is er in grote mate vraag naar maatwerk?
  • Bestaat de behoefte om het systeem te laten integreren met bestaande systemen? 
  • Hoe groot is het geplande gebruik?
  • Zijn er zaken die u mist bij de software?
  • Wat is de tijdslijn voor implementatie?
  • Heeft uw IT team veel of weinig ervaring?
  • Bestaat de behoefte om een groot deel van uw IT infrastructuur te updaten? 
  • Hoe groot zal de impact van nieuwe software mogelijk zijn? 

Keuzeschema SaaS of On-Premise

SaaS On-premise
Bedrijfsprocessen Simpel en/of standaard Complexe of unieke bedrijfsprocessen
Bedrijfsmodel Stabiel, weinig veranderingen Vluchtig en constant in verandering
Grootte van het bedrijf Klein tot middelgroot  Middelgroot tot groot
Interne IT skills Weinig tot geen Veel ervaring en expertise
IT infrastructuur Weinig tot geen Goed ontwikkeld en stabiel
Integratie met andere systemen Weinig tot geen Behoefte aan integratie met andere systemen

 

Dit is geen simpel invulschema, elk bedrijf is anders en de selectie van het juiste systeem is dan ook niet gemakkelijk. Wij kunnen u hierbij helpen! Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. 

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer