085-0494494

panel
Home > ERP implementatie > Een gefaalde ERP implementatie: waar ging het mis?

Een gefaalde ERP implementatie: waar ging het mis?

26 augustus 2016

Wanneer een ERP implementatie is mislukt, is het achteraf vaak lastig te bepalen waar in het project het precies is misgegaan. Lastig, maar wel essentiële informatie om de implementatie opnieuw te doen of nieuw leven in te blazen en toch nog een succes te maken.

Om niet opnieuw in dezelfde valkuilen te vallen en het deze keer wel goed te doen, moeten teamleden goed begrijpen waar het is misgegaan. Maar waar de fout ligt, is niet gemakkelijk te beantwoorden. Er zijn vele stakeholders die kunnen bijdragen aan het succes of falen van een project. Afhankelijk van de situatie kunnen zowel het implementatieteam, management, medewerkers of externe consultants het probleem zijn geweest. In de meeste gevallen is het hier een combinatie van. Ongeacht wie precies de fout in is gegaan, zijn hier een aantal zaken waar het meestal misgaat bij een ERP implementatie.

Een ERP implementatie is geen technisch project, maar een bedrijfstransformatie

Veel CIO’s zijn comfortabeler als het gaat om technologie dan wanneer het gaat om bedrijfsvoering en de verandering daarvan. Echter zijn de CIO’s die meer focussen op een bedrijfstransformatie een stuk succesvoller dan degene die dit niet doen. Een ERP implementatie heeft namelijk veel meer impact op een organisatie dan bijvoorbeeld het installeren van een virusscanner. Een ERP implementatie heeft op alles en iedereen in het bedrijf impact: dit geldt voor zowel de werknemers, bedrijfsprocessen en de algemene strategie van het bedrijf.

Eerst bedrijfsprocessen herzien, daarna software implementeren

ERP leveranciers vertellen in hun propositie graag dat u zich geen zorgen hoeft te maken over het herzien van bedrijfsprocessen, hun software heeft namelijk overal een oplossing voor. Echter moeten voorgefabriceerde oplossingen en hun succesverhalen met een korrel zout worden genomen. Ze zijn namelijk bijna nooit relevant voor hoe u uw bedrijf wilt runnen. Een ERP systeem moet passen bij uw bedrijfsprocessen, niet andersom. Hierdoor is het van kritiek belang dat u de bedrijfsprocessen van de toekomst definieert alvorens een systeem te implementeren.

Niet technologie, maar mensen maken of breken het project

Mensen die werken aan het ERP project of hierdoor beïnvloedt worden, zijn zonder twijfel de belangrijkste factor bij het slagen of falen van een project. Het menselijke aspect is de belangrijkste bij een ERP implementatie, en toch blijven organisaties hier onverhoopt in falen. Investeren in training, communicatie met medewerkers en verder organisatorische verandermanagement levert bijna altijd een goede ROI op. 

Onrealistische proposities van ERP leveranciers

Een project beginnen met onrealistische verwachtingen is de eerste dominosteen die het hele ERP project doet falen. Als een ERP leverancier een systeem voorstelt met lage implementatiekosten of een beperkte looptijd, gaat dit meestal gepaard met slechte beslissingen op de lange termijn. Hierdoor is er uiteindelijk toch extra tijd en geld nodig en zal er worden geprobeerd om shortcuts te nemen in het project. Dit heeft altijd hetzelfde resultaat: een gefaalde ERP implementatie. Het is van kritisch belang dat een implementatie wordt gestart met een realistisch plan en budget, en toch gaat het hier helaas vaak mis. 

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer