085-0494494

panel
Home > IT strategie > Symptomen van een falende IT strategie

Symptomen van een falende IT strategie

09 september 2016

IT afdelingen en CIO’s slagen er geregeld niet in om de juiste IT strategie te voeren. Meestal is het probleem dat de gekozen strategie niet goed past bij hun organisatie.

Dit is jammer, want een IT strategie die goed gedefinieerd en ingesteld is en goed uitgevoerd wordt kan heel krachtig zijn en veel waarde toevoegen aan de algemene strategie van een bedrijf. De vraag is of uw bedrijf gebruik maakt van een goede IT strategie. Om te checken of dit geval is, helpen we u een beetje op weg en geven we u een aantal handvaten om te kijken hoe uw strategie ervoor staat.

1. Uw huidige systemen zijn in het afgelopen decennium niet ge-update

Het gemiddelde bedrijf vervangt zijn ERP systeem eens in de 10 jaar. En voor sommige bedrijven zou het zelfs beter zijn dit vaker te doen. Als niet eens in de zoveel tijd de systemen vervangen of ge-update worden, is de kans dat u achter gaat lopen op de concurrentie groot. Technologie verandert namelijk snel en de mogelijkheden en verbeteringen waar u gebruik van kunt maken groeien exponentieel. Natuurlijk, het is verleidelijk om risico’s en kosten laag te houden door zo lang mogelijk te wachten met het implementeren van een nieuw systeem. Maar het risico om achter te gaan lopen op het gebied van technologie groeit hierdoor, vooral als de concurrentie technisch wel goed up-to-date blijft. 

2. Niet helder hebben van alle (technologische) opties

Velen denken dat een IT strategie altijd gepaard gaat met een moeilijke en kostbare ERP implementatie. Echter, ERP software is slechts een van de potentiële technologische opties, er zijn nog vele andere. Denk bijvoorbeeld aan mogelijkheden van CRM, E-commerce of BI. Daarnaast is er ook een hoop te bereiken zonder bijkomst van technologie, bijvoorbeeld door verandermanagement en het herstructureren van bedrijfsprocessen. Welk pad u ook kiest, het is belangrijk om objectief te kijken naar de mogelijkheden en alle opties te overwegen. 

3. Het ontbreken van een duidelijk actieplan

Een IT strategie kan nog zo goed bedacht zijn, zonder een duidelijk en realistisch plan om dit te implementeren is het waardeloos. Als eenmaal de strategie en de te bewandelen weg bepaald zijn, is het van belang om het meerjarenplan op te  maken. Hierin moet onder andere duidelijk worden hoe de visie van het bedrijf ondersteund kan worden door de IT strategie, en welke stappen hiervoor moeten worden genomen.

4. De IT strategie kan niet aan ROI doelen voldoen

Succesvolle IT strategieën behalen minimaal de ROI doelen die vooraf gedefinieerd zijn door de organisatie. Degene die falen halen deze doelen niet, dat is vanzelfsprekend. Een IT strategie moet niet meer kosten dan vooraf bepaald, bedrijfsvoordelen dienen te worden behaald en dit moet gedaan worden met een risicotolerantie die acceptabel is voor uw bedrijf.  Zo zal een bedrijf met hoge risico’s die opereert in een grote markt met kleine marges, geen oplossing moeten nemen die zeer kostbaar en risicovol is. Dit past dan simpelweg niet bij de organisatie en de markt waarin het opereert. Het is belangrijk dat de kosten en baten van de strategie past bij de behoeften van uw bedrijf, dit is een moeilijk maar belangrijk aspect van een IT strategie.  

Hulp nodig bij het bepalen van uw IT Strategie?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer