085-0494494

Home > Big data > Verslag Big Data Expo 2016

Verslag Big Data Expo 2016

22 september 2016

Gisteren bezochten we de tweede editie van de Big Data Expo. Net als vorig jaar vindt deze beurs plaats in de Jaarbeurs Utrecht. We keken goed rond en volgden een mooie, minder mooie en saaie keynote.

De concurrentie van de toekomst

Net op tijd kwamen we binnen voor de keynote van Bas Boersma van Cisco. Zacht gezegd een energieke man die over het podium heen stuiterde. Hij komt het podium op met een hoopvolle “are yo ready!”.  De zaal reageert echter iets minder enthousiast; er mompelt her en der iemand “ja hoor” terug. 

Maar het gaat om de inhoud, Boersma spreekt over digitalisering en haar trends en ontwikkelingen. Hij begint zijn verhaal met te stellen dat de concurrentie van vandaag heel anders zal zijn dan de concurrentie van de toekomst. Zo kunnen bijvoorbeeld banken leren van bedrijven als Facebook of Google, aldus Boersma. Dit omdat niemand zijn klanten beter kent dan deze twee bedrijven. Organisaties moeten mee in de nieuwe digitale wereld, of ze zullen niet overleven. Over 10 jaar zullen 40% van de huidige bedrijven niet meer bestaan. En in 2020 zullen 75 % van de bedrijven compleet digitaal zijn. Echter zullen slechts 30% van deze bedrijven hier ook succesvol in zijn. Het lastige echter van het internet is, het is disruptief vervolgt Boersma. Om met de uitdagingen van het net en het toenemende Internet of Things (IoT) om te gaan, zijn er bepaalde bouwstenen nodig. Volgens Boersma zijn deze bouwstenen een IoT architectuur, Big Data, Veiligheid, Standaarden, Ecosystemen, Skills, Bedrijfsmodellen en ROI. Vooral de bouwsteen veiligheid kan volgens Boersma wel wat extra aandacht gebruiken. Zo zijn er op het net 2.5 miljoen bedreigingen per seconde. Hij quote; er zijn alleen organisaties die al gehackt zijn en organisaties die niet weten dat ze gehackt zijn. Het verhaal van Boersma is vermakelijk, maar blijft helaas vrij algemeen. 

We vervolgen onze weg naar de ‘lezingenzaal’. Na een helaas teleurstellende keynote van Ruurd Dam van Capgemini, volgt de Belgische Jacques Adriaansen van Every Angle hem op. De dagvoorzitter vertelt bij zijn intro dat Belgische sprekers altijd een stuk leuker zijn om te volgen. We werden verrast door deze opmerking, maar aan het einde van de keynote snapten we goed wat hij bedoelde.

Big Data + ERP = de oplossing?

‘The world needs Smart Data more than Big Data’, luidt de titel van zijn keynote. Hij stelt dat Big Data een groot potentieel heeft, maar met een zeer grote MAAR. Het kent namelijk vele uitdagingen. Zo wordt volgens Adriaansen door veel organisaties geroepen dat wanneer Big Data en ERP gecombineerd worden, dit de oplossing geeft tot alle vragen die een bedrijf heeft. “Bullshit”, is hierop zijn korte antwoord. Technologieën voor Big Data analyse zijn er reeds vele en hebben een groot potentieel, maar dit verkeerd in een constante ontwikkeling. Hierdoor is het lastig om de juiste oplossing te kiezen. Daarnaast is het voor IT afdelingen niet gemakkelijk als er constant om nieuwe rapporten of analyses wordt gevraagd, dit kost namelijk veel tijd om te produceren. En voor goed gebruik van Big Data zijn er snelle inzichten nodig, maar dit is lastig te verkrijgen zonder Data Scientists. 

Wat vaak verkeerd wordt gegrepen is dat data op zich geen doel is. “Informatie is geen data, informatie is antwoord op je vragen”,  zegt Adriaansen namelijk stellig. De uitdaging is dat informatie uit Big Data nieuwe ad hoc vragen oproept. En om dit nuttig te gebruiken moet hier snel, volgens Adriaansen binnen 3 minuten, een antwoord op kunnen komen. Dit kan mogelijk worden door zowel inzichten uit het verleden (wat is er net gebeurt), heden (wat gebeurt er nu) als de toekomst (wat zal er waarschijnlijk gebeuren) goed inzichtelijk te krijgen, onder andere door Predictive Analytics. Dit is echter niet gemakkelijk, en kan niet door één briljante Data Scientist worden opgelost. Om goede inzichten te verkrijgen is er volgens Adriaansen een team van Data Scientists nodig. Dit is grote uitdaging waar bedrijven momenteel voor staan. 

Wilt u meer lezen over de visie van Adriaansen op Big Data? Lees ook eens deze blog

Een goede Big Data strategie bepalen en dit implementeren in uw bedrijf is niet gemakkelijk, maar lijkt een goede investering in de toekomst. Merkbaar is dat aanwezigen aan het zoeken zijn naar een oplossing om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden. Maar hoe, dat blijft een grote vraag. Bent u na het lezen van dit artikel benieuwd naar de beurs en wilt u meer te weten komen over Big Data? De beurs is ook vandaag nog te bezoeken, en kaarten zijn gratis! Bestel ze hier!

Meer informatie over Big Data?

Vragen over Big Data of i.c.m. bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer