085-0494494

Home > ERP implementatie > Meest voorkomende inefficiënties bij bedrijven

Meest voorkomende inefficiënties bij bedrijven

17 oktober 2016

Operationele efficiëntie is essentieel om succesvol te zijn en uw bedrijf te laten groeien. Dit is voor veel bedrijven vaak ook de grootste drijfveer achter een implementatie van een ERP systeem.

Maar om de ideale operationele efficiëntie te bereiken is er meer nodig dan alleen het automatiseren van processen, ze moeten vooral verbeterd worden. Waar bedrijfsprocessen verbeterd kunnen worden lijkt voor de hand liggend: kosten verminderen, productiviteit verbeteren en profiteren van lage marges. Maar er liggen meer kansen om uw bedrijf optimaal neer te zetten, die bedrijven helaas vaak over het hoofd zien. 

Handmatig data invoer en rapportering

Het is 2016 en we leven in een tijd van technologische innovatie. Maar nog steeds zijn vele miljoenen werknemers bezig om handmatig data in te voeren. Dit is natuurlijk ook niet altijd te voorkomen, maar de mate waar in dit gedaan wordt kan grotendeels worden gereduceerd.  En dat is nodig. Want handmatige invoer zorgt niet alleen voor verspilling van tijd, maar zorgt ook voor andere inefficiënties. Zo worden er sneller fouten worden sneller gemaakt, kan er veel minder snel gerapporteerd worden en het draagt er aan bij dat bedrijven niet uitgebreid genoeg naar hun Business Intelligence (BI) kijken. 

Foutieve data

Slechte data leidt tot slechte informatie. Slechte informatie leidt tot slechte beslissingen. Wanneer data, en daardoor informatie die uit deze data voortkomt, niet klopt zal er ongetwijfeld extra werk komen en eventueel zelfs zaken moeten worden teruggedraaid. Budgettering en prognoses gebaseerd op incorrecte data kunnen de financiële positie van een bedrijf negatief sterk beïnvloeden en ervoor beletten dat er slechte beslissingen worden genomen. Dit zorgt niet alleen voor verlies van kapitaal, maar zorgt ook voor verlies van vertrouwen binnen een organisatie.

Ineffectief verandermanagement

Vooral tijdens een ERP implementatie zorgt effectief verandermanagement direct voor kostenbesparing en verbeterde productiviteit. Zonder deze organisatorische verandering weten werknemers niet wat er staat te gebeuren, en missen ze essentiële training. Als niet helder is wat het plan is en hoe werkzaamheden benadert dienen te worden, zorgt dit voor onduidelijkheid onder werknemers en heeft daarmee direct verband met een slechte productiviteit. 

Slecht managen van talent

Iedereen weet dat personeel kostbaar is. Niet alleen de tijd en geld die zit in het werven van personeel. Het is daarnaast namelijk lastig talent te behouden en te blijven motiveren, productief te houden om het personeel daarmee winstgevend te maken. Goed verandermanagement kan processen omtrent rekrutering verbeteren en betere conversaties tussen staf en werknemers bewerkstelligen. Hierdoor wordt het gemakkelijker om te inspireren, motiveren en daarmee talent te behouden en aan te trekken.

Wanneer getracht wordt de efficiëntie te verbeteren door middel van een ERP systeem, is het belangrijk om te weten dat er dan  veel aandacht moet worden besteed aan verandering. Houd in het achterhoofd dat een ERP implementatie niet alleen een technisch proces is, maar vooral draait om de mensen en processen in uw organisatie. 

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer