085-0494494

Home > ERP implementatie > Top 10 ERP voorspellingen 2017

Top 10 ERP voorspellingen 2017

29 december 2016

Zo vlak voor het einde van 2016 is het weer die tijd; de tijd van lijstjes en voorspellingen. Net als voorgaande jaren doen wij hier graag aan mee, met onze top 10 ERP voorspellingen. 

Ondanks dat de ERP markt soms overkomt als log en traag,  is het ERP landschap constant in verandering. Hierdoor  is het lastig up-tot-date te blijven met huidige trends en ontwikkelingen. Om u een beetje op weg te helpen noemen we hier de top 10, die volgens ons de belangrijkste zijn. Enkele ’trends’ werden vorig jaar ook in onze voorspellingen voor 2016 genoemd. Maar omdat deze nog steeds zeer actueel zijn, komen deze ook in dit rijtje voor. 

1. Internet of Things

De opkomst van Internet of Things (IoT) is inmiddels al lang geen trend meer, maar staat nog steeds midden in de actualiteit. Omdat het nog lang niet doorontwikkeld is tot zijn volle potentieel, zal IoT naar alle waarschijnlijk ook onze voorspellingen van 2018, 2019 en 2020 genoemd worden. Voor 2020 wordt al voorspeld dat er in de markt van leveranciers van IoT hardware, software en oplossingen ongeveer 450 miljard euro zal omgaan. 

Bij bedrijven kan IoT ervoor zorgen dat gewenste statusinformatie steeds beter en real-time beschikbaar wordt, zonder tussenkomst van mensen. Daarmee nadert het einde van de handmatige data-invoer. Dit is natuurlijk ideaal, maar het is tegelijkertijd lastig deze data goed in ERP en andere bedrijfssoftware te integreren. Veel bedrijven zijn vandaag de dag bezig met integratie van IoT toepassingen en er zullen er steeds meer volgen. De uitdaging is en blijft om dit goed te integreren en vooral; om het beheersbaar te houden.

2. Toename van keuzes

Vroeger werd ERP software speciaal ontworpen voor specifieke bedrijfsprocessen (bijvoorbeeld Warehouse Management). Maar vanaf de jaren ’90 werden ERP systemen steeds uitgebreider. Vandaag de dag worden ERP systemen niet meer tot in de puntjes doorontwikkeld. Mede door de komst van de cloud, kiezen veel software leveranciers er voor om applicaties in de cloud (veelal gemaakt door externe leveranciers) beschikbaar te stellen voor zaken als CRM of HRM. Of ze kiezen ervoor deze applicaties zelf los te bouwen en aan te bieden. Hierdoor worden de opties en keuzes oneindig. Dit is natuurlijk prachtig, maar dit maakt het voor de klant niet gemakkelijker om (de juiste) keuze te maken. 

3. Integratie van chatbots in ERP

Intelligente apps (o.a. in de vorm van virtual Reality Assistents) zullen steeds meer hun intrede doen in ons dagelijkse leven, apps die worden gebouwd om het leven iets gemakkelijker te maken. Dit zal ook zijn intrede doen in bedrijfssoftware. Onderzoeksbureau Gartner voorspelde al dat door intelligente apps ook ERP systemen steeds beter te bedienen gaan worden. Dat de virtuele assistent zijn intrede in ERP neemt, zagen we onder andere op Exact Live, waar de integratie van Cortana (de virtuele assistent van Windows) binnen Exact werd gepresenteerd. 

4. Toename cyberattacks

Cyber criminelen worden steeds inventiever en beter doorontwikkeld. Ondanks dat dit ook geldt voor cybersecurity, loopt het vaak nog achter de feiten aan. Cybersecurity is nog steeds reactief in plaats van pro-actief. Toegegeven is dit geen nieuws, maar een constante ontwikkeling. Echter is het wel zorgelijk. Waar cyberattacks er voorheen vooral voor zorgde dat we geen toegang meer hadden tot data (bijvoorbeeld Ransomware), wordt er nu steeds vaker daadwerkelijk data gestolen voordat het van de ene machine naar de andere kan. En dit kan serieuze problemen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld eens aan de impact op productieprocessen in de industrie. Complete processen zullen stil liggen. Het aantal databronnen blijft toenemen alsook het aantal mensen die hier toegang toe hebben. Hierdoor hebben cybercrimelen meerdere ingangen om in te breken en wordt het steeds lastiger om data en systemen goed te beveiligen. 

5. Klant in het centrum

Veel ERP systemen zijn om het product heen gebouwd, niet de klant. Dit is best opvallend in een tijd waarin de klant centraal wordt gesteld, denk aan het succes van E-commerce. Doordat bij ERP systemen de productie van producten vaak centraal blijft staan, is het lastig om klantgericht te opereren. Mede daarom ervaren klanten bij grote logge organisaties nog steeds problemen, en hier ligt IT en ERP vaak aan ten grondslag. Als je dit vergelijkt met e-commerce, zijn de verschillen gigantisch. Hier wordt namelijk wel de klant en niet het product centraal gesteld. De druk om hier beter op in te spelen neemt toe voor ERP software en zijn leveranciers. 

6. Competitieve prijsmodellen

Doordat de ERP markt momenteel door nieuwe spelers en ontwikkelingen (positief) ontwricht wordt, worden grote leveranciers gedwongen hun beleid te veranderen om nog mee te kunnen met de huidige markt. Een consequentie daarvan is dat ERP leveranciers hun belangrijkste producten steeds meer willen pushen. Als antwoord op de toenemende concurrentie, worden prijsmodellen steeds competitiever en daarmee interessanter voor de klant. 

7. ERP steeds intelligenter

De digitale transformatie door toenemende informatiebronnen en data is een lastige uitdaging, maar uiteindelijk zal dit leiden tot ERP systemen die steeds slimmer worden. Onder andere door beter management van data, bijvoorbeeld door machine learning en predictive analyses. In 2017 zullen hier de eerste verschijnselen van te zien zijn, maar deze trend zal vooral in de komende 2 a 3 jaar doorzetten, waardoor ERP steeds intelligenter zal worden. 

8. Integratie wordt in toenemende mate ingewikkelder

Door toename in keuzes en daarnaast de toename van data wordt het steeds ingewikkelder om al deze data goed te integreren, en deze data goed om te zetten naar relevante informatie. Waar traditionele ERP gebouwd is om de juiste informatie te leveren binnen het hele bedrijf, is het risico van het gebruik van meerdere applicaties dat het niet altijd goed integreert. Vooral omdat het aantal verschillende data-bronnen toeneemt. Met meer applicaties en meer data, neemt ook de kans op slechte integratie toe. 

9. ERP mislukkingen zullen toenemen

Helaas gaan ERP mislukkingen nog lang niet verdwijnen. ERP implementaties zijn altijd al complex en risicovol geweest, maar door de toename aan opties zoals hierboven beschreven, worden ERP implementaties alleen maar complexer. Bedrijven alsook adviseurs zullen in toenemende mate door de bomen het bos niet meer zien, waardoor ook steeds vaker verkeerde keuzes zullen worden gemaakt.  

10. Herstel van mislukt ERP project wordt steeds lastiger

Omdat ERP projecten blijven mislukken, zal de vraag naar experts die dit kunnen oplossen toenemen. Wellicht zelfs meer dan de traditionele projectmanager. Om een mislukt project om te draaien zijn de juiste skills nodig. Je moet de vinger kunnen drukken op het pijnpunt, en kunnen laten zien waar het mis is gegaan én waarom. En veel belangrijker; wat er moet gebeuren om het project en daarmee de onderneming weer op de rails te krijgen. 

 

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer