085-0494494

panel
Home > ERP implementatie > 4 feiten over ERP software die u wellicht nog niet kende

4 feiten over ERP software die u wellicht nog niet kende

04 april 2017

Iedereen heeft weleens gehoord over de risico’s van ERP implementaties en wat er allemaal mis kan lopen (Toch niet? Of meer lezen? Lees dan deze whitepaper!).

Er zijn succesverhalen, maar helaas ook vele verhalen waar het juist goed mis ging. Er valt veel over te lezen, maar toch merken we dat veel bedrijven zich niet bewust zijn van een aantal belangrijke feiten over ERP. We lichten er een aantal uit: 

1. ERP software kan en mag best onvoorspelbaar zijn

De meeste ERP implementaties kosten meer geld dan vooraf verwacht, worden later afgeleverd dan de bedoeling is en, de meest vervelende, voldoen niet aan de verwachtingen en behoeften van de organisatie. Echter, sommige bedrijven slagen erin om na een implementatie succesvoller te zijn dan vooraf verwacht en kunnen uiteindelijk meer uit geselecteerde software halen dan was ingecalculeerd. Dit heeft weinig te maken met geluk, maar voornamelijk met het goed managen en effectief plannen van het gehele traject. Dit is voor het traject veel werk, maar er bestaat geen organisatie die daar ooit spijt van heeft gehad.

2. Er is meer dan alleen “the Big Three”

Goede ERP software hoeft niet per se van “the Big Three” (SAP, Oracle en Microsoft) te komen. Er zijn vele systemen en leveranciers op de markt, en ondanks dat sommige wellicht onbekend zijn, kunnen die misschien precies de juiste ‘fit’ zijn voor uw bedrijf. ‘Goed’ is bij software dan ook niet het juiste woord, er moet gekeken worden naar ‘passende’ software. Of u nou software voor een groot bedrijf zoekt, hoeft u niet per se uit te komen bij de grote jongens. En als u een klein bedrijf runt, is het niet altijd het geval dat u bij een kleinere leverancier uitkomt. Er zijn genoeg alternatieven die zeer goed in staat in de behoeften van complexe en grote of juist kleine en niche organisaties te voorzien. Kijk voor een overzicht eens op ons leveranciersoverzicht, waar wij de meeste oplossingen overzichtelijk op rij hebben gezet. 

3. Een gefaalde ERP implementatie heeft zelden met software te maken

Zoals gezegd hebben we in onze leveranciersmatrix vele leveranciers geanalyseerd, en dit zijn bijna allemaal goede oplossingen. Maar het zijn zeker niet allemaal de juiste oplossingen voor uw bedrijf. Als simpel voorbeeld: als u een bedrijf heeft in de fashion is de kans zeer klein dat u iets heeft aan de software van Herke ICT, omdat deze software zich voornamelijk op de bouw richt. De oorzaak van een slecht uitgevoerde implementatie heeft vaak weinig te maken met bijvoorbeeld de data-overdracht of een verkeerde configuratie. Dit zijn meestal slechts de gevolgen van de oorzaak. De oorzaak ligt meestal bij gemaakte fouten in het selectietraject. Als niet eerst goed wordt gekeken naar de bedrijfsprocessen van nu (en die van de toekomst) om deze analyse vervolgens naast de verschillende oplossingen te leggen, is dit al een verkeerd begin. Ook al is er een zeer goed projectteam, bekwame en ervaren consultants en een prima plan, er is een valse start gemaakt en dit is een later stadium niet meer recht te breien.

4. Een ERP implementatie hoeft niet ingewikkeld te zijn

Toegegeven, echt simpel zal het nooit worden. Maar het moet ook niet moeilijker gemaakt worden dan het is. De meeste fouten die worden gemaakt bij ERP implementaties hadden voorkomen kunnen worden. Te veel projectteams alsook ERP consultants vergeten belangrijke details, focussen teveel op software configuratie of het omzetten van data. Ze vergeten hierbij bedrijfsprocessen goed te analyseren (en dit waar nodig  te herzien) en organisatorisch verandermanagement in te zetten. Dit is echt de start van het gehele proces en de leidraad van de selectie en implementatie, dat weet iedere ervaren consultant (of moet dat in ieder geval weten). De juiste methodologie, vaardigheden en ervaring (extern of intern) kan uw ERP implementatie een stuk gemakkelijker maken. Het inhuren van expertise wordt vaak enkel gezien als een kostenpost, maar hier budget voor vrijmaken levert in 9 van de 10 gevallen juist een kostenbesparing op.

 

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Neem contact op

Of bel direct: 085-0494 494

Reageer