085-0494494

Home > digitale transformatie > Sluiten uw systemen nog aan bij uw digitale strategie?

Sluiten uw systemen nog aan bij uw digitale strategie?

03 mei 2017

Implementeert u een nieuw ERP– of CRM systeem, simpelweg omdat u geen andere keuze heeft? Hierin bent u niet alleen. 

Meestal wordt pas besloten om een nieuw systeem te implementeren als het huidige systeem niet meer voldoet aan de gestelde eisen. Bijvoorbeeld omdat het niet kan voldoen aan gerealiseerde of toekomstige groei van het bedrijf. Maar in plaats van enkel te focussen op de vervanging van het oude systeem, is dit een heel goed moment om te gaan kijken naar de bredere digitale strategie en digitale transformatie.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat een ERP systeem in zijn eentje kan voldoen aan alle voorwaarden voor deze transformatie. Het is daarom van belang verder te kijken dan alleen dit systeem. Ondanks dat ERP software een belangrijk deel van de back-office is, zijn er ook alternatieve systemen die in hetzelfde gemak kunnen voorzien. Of dit zelfs veel beter kunnen doen. Zo kunnen e-Commerce, CRM, HRM en BI helpen meer uit het ERP systeem te halen, of wellicht een ERP systeem voor uw organisatie overbodig maken. Ze kunnen in ieder geval extra functionaliteiten bieden die een ERP systeem niet biedt. Ondanks dat bijna alle ERP leveranciers u zullen vertellen dat zij wél de complete oplossing hebben, is dit eigenlijk bijna nooit het geval.

Om een succesvolle digitale transformatie te bereiken zijn waarschijnlijk diverse software pakketten nodig en dit is voor één leverancier lastig om te realiseren. Het is gewoon niet reëel dat een systeem wordt gemaakt dat geschikt is voor elke branche, in alle mogelijke functionaliteiten kan voorzien en beschikt over alle nieuwste technieken en mogelijkheden. Dit is waarom u niet meteen moet beginnen met het selecteren van een leverancier. Doe een stap terug, ga kijken wat de behoeften zijn van uw bedrijf en kijk daarna wat de mogelijkheden zijn die hierbij passen. Pas als u dit goed gedaan heeft, kunt u gaan kijken welke leverancier dit het beste kan leveren.

Budget is hierbij vaak een valkuil. Dit is ook niet vreemd, een digitale transformatie is een kostbare aangelegenheid. Het komt regelmatig voor dat bedrijven besluiten niet te kijken naar een complete vervanging van het ERP systeem, maar uit budgettaire overweging bijvoorbeeld alleen kijken naar de vervanging van het CRM systeem. Alleen het CRM systeem vervangen is namelijk een stuk minder kostbaar dan het vervangen van het complete softwarepakket van uw bedrijf. Als er simpelweg niet meer budget is, hoeft dit ook niet per se een slechte beslissing te zijn. Maar wat dan wel belangrijk is, is dat dit systeem past in de digitale strategie op de lange termijn. Mocht het uiteindelijk toch tijd zijn voor een nieuw ERP systeem waarin de reeds aangeschafte software geïntegreerd moet worden, scheelt het veel als hier van te voren al over nagedacht is. 

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer