085-0494494

Home > ERP implementatie > Bezuinigen op verandermanagement: een misstap die u blijft achtervolgen

Bezuinigen op verandermanagement: een misstap die u blijft achtervolgen

11 juli 2017

Ongeacht hoe groot of klein, complex of relatief eenvoudig een ERP project ook is, het gaat altijd over verandering.

Een nieuw ERP systeem zorgt er automatisch voor dat organisaties de manier waarop ze zaken doen moeten veranderen. En dat is ook goed. Want het doel van selectie en implementatie van nieuwe ERP is om de organisatie sterker te maken en processen te verbeteren. Er wordt vaak gedacht dat de uitdaging van dit proces de complexiteit van het systeem zelf is. Maar niets is minder waar. De grote uitdaging ligt vooral bij de mensen die het nieuwe systeem moeten gaan gebruiken. Nieuwe software betekent namelijk dat mensen moeten wennen aan een nieuwe manier van werken. En laten we wel wezen, de meeste mensen houden nou eenmaal niet heel erg van verandering.

Veel bedrijven vertellen maar al te graag hoe belangrijk hun werknemers voor hun zijn. Hier is natuurlijk niets mis mee. Maar het is jammer als deze woorden bij een grote verandering als een ERP implementatie betekenisloos worden. En dat wordt zeker het geval als er geen organisatorisch verandermanagement wordt toegepast wanneer er een verandering aan zit te komen. Nou is het is niet zo dat organisaties hier helemaal nooit aandacht aan besteden. Sterker nog, veel organisaties lijken in het begin van een ERP project nog erg enthousiast over een strategie op het gebied van verandermanagement. Maar naarmate het project vordert blijkt toch dat er niet voldoende budget is gereserveerd om in de menselijke factor te investeren. Met als gevolg dat op dit gebied bezuinigt wordt, en dat is eeuwig zonde. 

Een goede en uitgebreide strategie voor organisatorisch verandermanagement is een integraal punt voor een transformatie. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen.  Het is daarom niet vreemd om te zeggen dat projecten waar op dit gebied wel genoeg in wordt geïnvesteerd, een stuk succesvoller zijn. Een goede verandermanagement strategie vraagt dan ook om een holistische aanpak, waarbij goede voorbereiding de sleutel is tot succes. Als een organisatie pas start met verandermanagement als het tijd is om eindgebruikers te trainen, is het al te laat. En dan neemt de kans op falen vanzelfsprekend toe. En dit zal onder andere financiële gevolgen hebben, want als uw organisatie minder goed functioneert kost dit nou eenmaal geld. 

Wacht dus niet tot het te laat is. Neem de controle over het ERP project door de mensen in het middelpunt te zetten. Maak ze deel van de implementatie. Leg niet enkel de focus op de datum van de live-gang, maar zorg ervoor dat de live-gang succesvol wordt. Dat zijn echt twee verschillende dingen. Hoe goed uw strategie ook is, een  terugloop in productie en ook toenemende kritiek en weerstand van werknemers is onvermijdelijk. Dit is nooit 100% te ondervangen, en daar zult u als organisatie rekening mee moeten houden. Een goed plan helpt dan heel erg om dit te reduceren naar een acceptabel minimum. 

Meer informatie over ERP?

Of vragen over verandermanagement?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer